Foto: TT

”Stor skillnad på före och efter valet”

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetare Jan Olsson analyserar de många blocköverskridande allianser som bildats i vår kommuner efter valet. I år är det mycket speciella överenskommelser som träffas mellan politiker – allt för att slippa inflytandet av Sverigedemokraterna.

Borta är den tid då blocken höll sig inom sina samarbeten, de senaste dagarna har överenskommelser träffats mellan partier av alla slag i våra kommuner. Undantaget är Sverigedemokraterna.

– Vi förstod att det skulle tvinga många partier att samarbeta redan när opinionsmätningarna kom och visade att Sverigedemokraterna skulle bli stora i kommunerna, menar statsvetare Jan Olsson. Det är alltid stor skillnad på före och efter valrörelsen och i Sverige har vi en lång tradition av samarbete mellan partier.

Men i år har det många gånger krävts extraordinära överenskommelser över många gränser.

– Risken är att väljarna inte känner igen sig och inte ser några tydliga alternativ, menar Jan Olsson. Men det kan också ge handlingskraft och långsiktighet i besluten och det är bra.

Personkemi är alltid viktig i politiken menar han. Ska man jobba tajt ihop och kompromissa måste man kunna jobba bra ihop.

– Men det här är nog inget som väljarna önskar, snarare ett resultat av att Sverigedemokraterna har tagit mer plats i våra kommuner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet