För gamla för ungdomens hus

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Nora hade 2014 ett ungdomshus som vallöfte. Nu är det halvtid i mandatperioden men något hus har det ännu inte blivit.

Clara Jernetz, Mollie Dahlbom och Olivia Magnusson var Noratjejerna som passade på att pressa politikerna på frågan om ett nytt ungdomshus i Nora i samband med valet 2014.

Frågan kom upp som ett medborgarförslag och tjejerna såg till att det var förankrat bland fritidsledare, gjorde enkätundersökningar och skickade med ett arkitektförslag som byggde på att den gamla Ica-butiken skulle få nytt liv.

”Måste prioritera”

Men halvvägs in i mandatperioden är ett hus fortfarande långt bort. Enligt Per Andreasson (S) handlar det bland annat om att man tittar på ny lokal.

– Men sen måste man ju prioritera också, det handlar om den kommunala budgeten, säger han.

Ordförande i kommunstyrelsen Solweig Oscarsson (S) är rätt så säker på att man kan få till ett ungdomshus inom mandatperioden. Kanske.

– Det är ju något vi alla vill men vi måste väga ekonomin så att den räcker till. Och så krävs det kanske ombyggnation innan det är helt klart.

Inga diskussioner sedan valet

För Clara, Mollie och Olivia är frågan inte längre aktuell. Två år efter valet har de alla tre flyttat från Nora.

Och från oppositionen är man kritisk till att just ungdomssatsningar tar för lång tid att driva igenom.

– Jag har inte hört att majoriteten ens pratat om ett ungdomshus sedan valet, säger oppositionsråd Helena Vilhelmsson (C). Det har inte varit uppe till politisk behandling ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Halvtid

Mer i ämnet