Foto: SVT

”Går aldrig att glömma”

Uppdaterad
Publicerad

I går blev ju en glädjens dag för Zeinab och hennes mamma Amireh. Då kom beskedet att de får stanna i Sverige. Men det tog fyra år i ovisshet.

– Jag har svårt att glömma allt som hände. I bland loggar jag in på facebook och läser de meddelanden som andra skickade till mig under tiden jag var inlåst. Tårarna rinner bara. Det går inte att glömma, säger Zeinab.

Är det möjligt att ta in och förstå att ni faktiskt får stanna nu?

Utvisningshotade Zeinab

– Det är lite svårt, men det går. Det går inte att beskriva hur jag känner. Det har varit jättejobbigt, säger hon.

Deras livsöden har upprört, deras historia har engagerat och den fick till sist sitt lyckliga slut.

Zeinab och hennes mamma Amireh flydde från Iran för drygt fyra år sen, lämnade islam och blev kristna. Något som Migrationsverket inte trodde på. En avvisning väntade och den hade kunnat kosta de två kvinnornas liv.

– Jag tycker att det här har varit fel från början. Jag är övertygad om att Amireh och Zeinab konverterat av religiös övertygelse. Jag har svårt att se att man inte såg det från början. Men nu har vi visat med nya intyg och nya uppgifter att de har konverterat, vi har också visat på att iranska myndigheter känner till det här, förklarar kvinnornas advokat Per Gisslén.

Per Gisslén är glad och lättad av beskedet och talar mycket varmt om den kyrka som Amireh och Zeinab tillhör.

– Församlingen har gjort en fantastisk insats. Tänk att få ett flygbolag att backa, att få passagerare att visa civilkurage och att ställa sig upp och vägra flyga med. Utan församlingen hade det här aldrig gått tror jag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningshotade Zeinab

Mer i ämnet