Foto: SVT

Utsattes för trakasserier

Publicerad

När de avvisningshotade kvinnorna från Fellingsbro, Zeinab och Amireh, skulle avvisas för en vecka sedan utsattes de för hot och trakasserier av Kriminalvårdens personal.

Det var för exakt en vecka sedan som Zeinab och hennes mamma fördes från förvaret i Kållered i Göteborg till Landvetter flygplats. Flygbolaget vägrade släppa på dem ombord efter massiva aktioner, i stället fick ett chartrat plan ta dem till Frankfurt. Och det var där och då som våldet, hoten och trakasserierna börjar berättar mamman och dottern.

– Min mamma låg på golvet och mådde dåligt. Då sa en av dem från Kriminalvården att säga åt min mamma att det inte var en lekstuga att hon fick resa sig upp, berättar Zeinab.

Utvisningshotade Zeinab

Amireh berättar vidare om hur personal från Kriminalvården tog i henne så hårt att hon fick skador efteråt, hur de tryckte henne hårt mot bröstet och höll fast henne hårt i armarna när de skulle gå av planet.

– Det var som att de trodde att vi var jättefarliga men det är vi inte. Vi har inte gjort något, vi har inte dödat någon, vi har bara varit asylsökande här, säger Zeinab.

Elisabeth Lager är chefsjurist vid Kriminalvården och säger så här om det Zeinab och Amireh berättar:

– Om det skulle vara sant så är det inte så man ska förhålla sig till de personer vi har hand om i olika lägen. Vi har höga krav på att vi ska behandla alla som vi har hand om på ett respektfullt sätt och ha förståelse för det svåra som är i situationen.

Som Tvärsnytt berättat så släpptes Zeinab och Amireh ur Migrationsverkets förvar under torsdagen för att åka hem till Fellingsbro. Hotet om avvisning vilar dock fortfarande över dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningshotade Zeinab

Mer i ämnet