Se hur tiggarna bodde – polisens film visar misären

Uppdaterad
Publicerad

Rutten mat, trasiga toaletter och råttskit mötte myndigheterna vid tillslaget mot en fallfärdig industribyggnad i Ljusnarsbergs kommun där ett 15-tal vuxna och barn bodde.

Polisen slog till mot fastigheten den 19 januari i år i samband med misstanke om att flera personer som vistades där var offer och gärningsmän i en människohandelshärva. 

Farlig miljö att bo i

Boendemiljön dömdes ut av både polis och räddningstjänst. Där fanns råttor, mögel, rutten mat, trasiga toaletter och bilvrak. Det fanns inga brandvarnare eller uppmärkta utrymningsvägar. Däremot gott om brandfarligt material som alkohol, sängkläder och förpackningar.

Människohandel Örebro län
Det saknades fungerande toaletter på de övre planen och de boende kissade istället i hinkar. Foto: Polisen

”Det var obeskrivligt”

Mia Schyberg arbetar som regionkoordinator mot människohandel i Bergslagen. Hon kom till platsen dagen efter polistillslaget och menar att det var obeskrivligt dåliga förhållanden.

– Det var kallt, rökigt, kisshinkar och rutten mat. Det luktade. Ingen ska behöva bo så – varken vuxen eller barn. Det var misär, säger Mia Schyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel Örebro län

Mer i ämnet