En anonym person berättar för SVT Tvärsnytts reporter Sofia Börjesson om oron och rädslan som finns i Vivalla. Foto: SVT

Djupa konflikter och dödshot – nu lämnar folk Vivalla

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens rapporter kring IS-sympatisörer i Örebro känner många en stark oro. I veckan kunde vi berätta att två IS-krigare som var hemmahörande i Vivalla har stupat i norra Irak, och nu väljer flera att flytta från stadsdelen.

SVT Tvärsnytt har varit i kontakt med en person som kan berätta om rädslan. Han väljer att vara anonym för att han är rädd.

Han berättar för SVT Tvärsnytt att det förekommit dödshot mot personer från Örebro som har uttalat sig om Islamiska staten i media.

Terroriströrelsen IS

– Det finns ett hot, och hotet är inte i mellanöstern utan hotet finns i dag i Örebro, säger han.

Vågar inte julpynta

Han berättar om en rädsla bland muslimer som känner sig övervakade av extremisterna, och om kristna som inte vågar julpynta sina fönster för att de är rädda för att grannen sympatiserar med IS.

– Vi känner ingen trygghet längre. Absolut inte. Många människor känner att det inte finns något annat att göra än att flytta från Vivalla.

Behcet Barsom (KD) är initiativtagare till interreligiösa rådet i Örebro kommun och kan bekräfta att det finns en tilltagande oro.

– Det som är intressant i det interreligiösa rådet är att samtliga delar samma bild: det finns en oro bland deras församlingmedlemmar, säger han.

Skriftliga dödshot

Behcet Barsom berättar om muslimer i Örebro som är rädda att deras anhöriga ska rekryteras till Islamiska staten. Han bekräftar även de hot som har förekommit när personer har uttalat sig kritiskt till terrorgruppen.

– Det finns en hotbild, ja.

Kan du berätta mer om den?

– Jag vill inte gärna gå in på det, men jag har sett dem.

Är det dödshot?

– Skriftliga sådana, ja.

Är det fler än ett?

– Det är ett flertal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet