Arkivbild på IS-krigare. Foto: TT

Dödade IS-krigaren hade praktikjobb i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Flera örebroare som varit utomlands och stridit har fått praktikjobb av Örebro kommun. Bland annat den man i 20-årsåldern som för några veckor sedan omkom efter att ha krigat för terrorgruppen IS i norra Irak.

Förra veckan skapades en debattstorm i hela Sverige, efter att Örebros kommunalråd Rasmus Persson (C) gått ut i SVT Tvärsnytt och föreslagit hjälp med jobb och psykologer till IS-krigare.

Efter massiv kritik tog Persson under söndagen tillbaka lite av sitt utspel.

Arbetar förebyggande

Nu visar det sig att flera örebroare, som varit utomlands och stridit, har fått praktikjobb av Örebro kommun. Det berättar Thomas Gustafsson, chef för Partnerskap Örebro som via kommunen ordnar praktik åt 18-24-åringar som befinner sig i utanförskap.

Detta för att fånga upp och arbeta förebyggande med ungdomar, så att de inte ansluter sig till extrema grupperingar.

– Hösten 2013 fick vi veta att tolv unga män från Vivalla åkt ner och krigat. Några stannade i Turkiet, andra begav sig till Syrien. Vi pratade med polisen när de återvände till Sverige, men det fanns inga misstankar om brott mot någon av männen. Så därför ville vi hjälpa dem, säger Thomas Gustafsson till SVT Tvärsnytt.

En som fick praktikjobb av Örebro kommun var den man i 20-årsåldern, som får några veckor sedan omkom efter att ha återvänt och stridit för IS i norra Irak.

Hade praktik några månader

– Han hade en praktikplats hos oss några månader. Sedan slutade han och lämnade landet, berättar Gustafsson.

Hur känns det att en ung man som ni ändå haft hos er ändå väljer att åka tillbaka och strida för IS?

– Det är naturligtvis ett misslyckande. Men vi måste också erkänna att vi kanske inte förstår alla de här starka krafterna som finns. Det är väldigt svårt att veta hur en person med övertygelse tänker, säger Gustafsson och tillägger:

– Hur många kriminella återfaller inte i brottslighet, till exempel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet