Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dödshot, vandalisering och näthat – politiker utsätts allt oftare

Dödshot, vandalisering och näthat – politiker utsätts allt oftare

Publicerad

Var tredje förtroendevald får utstå hot och trakasserier. Det visar den senaste underökningen som Brå presenterar. I Örebro län finns gott om exempel på politiker som blivit utsatta under åren.

En snabb internetsökning på ”hot mot politiker” leder till mängder av träffar, inte minst i SVT:s arkiv. En ny undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att det nu är så många som var tredje politiker som har drabbats av hot i någon form.

För tio år sedan var siffran var tionde politiker.

I Örebro län har flera förtroendevalda utsatts för hot i samband med skolnedläggningar – en fråga som ofta visat sig leda till hot av beslutande politiker. Men hot kan också komma efter uppmärksammade uttalanden eller nu senast när Lindesbergs kommun lade fram ett besparingsförslag om att servera filmjölk en dag i veckan.

Det ledde inte bara till protester utan regelrätta hot mot kommunens politiker.

– En del förslag är bra, andra är dåliga och det här borde kanske inte lagts fram, konstaterar Irja Gustavsson (S) som är ordförande i kommunstyrelsen. Men därifrån till att hota mig, mina barn, tjänstepersoner i kommuner och deras barn – det är både fegt och dåligt.

I andra fall har politiker fått eskorterats hem av poliser och haft polisbeskydd under perioder. Personer som hotat har också blivit dömda till böter och fängelse.

I länklistan nedan finner du ett axplock av artiklar om politiker som hotats i Örebro län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer