Foto: Jesper Mattsson/SVT

17 års fängelse för uppmärksammat mord i Karl Johans park

Uppdaterad
Publicerad

30-åringen högg ihjäl en man i 50-årsåldern i Karl Johans park i juli förra året. I dag dömdes han till fängelse i 17 år av Örebro tingsrätt för bland annat mord.

Det var i somras som vittnen såg den 30-åriga mannen hugga ihjäl en man i 50-årsåldern med flera knivhugg mot ansikte och bröst i Karl Johans park på Väster i Örebro.

Den nu dömde mannen valde tidigt i rättsprocessen att inte ha någon advokat utan att företräda sig själv.

Man mördad på väster i Örebro

30-åringens beteende beskrivs som hänsynslöst och aggressivt. I en rättspsykiatrisk undersökning har det slagits fast att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Döms till 17 års fängelse

Under fredagen meddelades domen. 30-åringen döms till fängelse i 17 år och utvisning för mord, grov misshandel, stöld och grov stöld. Av de 17 åren är 16 år för mordet.

”Enligt domen har det inte gått att fastställa vilket motiv den dömde mannen haft för att mörda 56-åringen, även om mycket tyder på att det är ett rån som urartat.”

Högre straff än normalt

Straffvärdet på liknande brott är enligt tingsrätten 14 års fängelse.

30-åringen döms till ett högre straff då Tingsrätten i Örebro bland annat anser att mordet i alla fall till viss del varit planerat, att det utfördes med stor brutalitet och att den mördade mannen tillfogats så många stick- och skärskador att det ”måste ha vållat denne stor smärta och dödsångest”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man mördad på väster i Örebro

Mer i ämnet