Flera polisbilar blev uppbrända och plundrade på utrustning under upploppet i Sveaparken. Totalt är nu 15 personer frihetsberövade och misstänkta för brott i samband med upploppet. Foto: Leonora Toplica/SVT

Dömd för påskupploppet överklagar domen

Uppdaterad
Publicerad

En av de män som dömts efter påskupploppet i Örebro har nu överklagat sin dom och vill att hovrätten frikänner honom för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Han vill också ha ett kortare fängelsestraff.

Det var i slutet av juni som den första domen föll. Fyra män dömdes då till fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Tiden för att överklaga har ännu inte gått ut, men hittills har en av männen överklagat domen till hovrätten. 

– I korthet håller vi inte med på en stor del av punkterna, säger mannens advokat Christoffer Olsson.

Mannen vill att hovrätten i första hand frikänner honom helt från åtalet grovt sabotage mot blåljusverksamhet och i stället dömer honom för våldsamt upplopp. I andra hand yrkar han att brottet ska bedömas som brott av normalgraden och att han endast ska ansvara för en mindre del av gärningarna. Han vill oavsett att hovrätten bestämmer ett betydligt kortare fängelsestraff än fyra och ett halvt år.

I veckan dömdes ytterligare fyra män till olika långa fängelsestraff för brottet grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter upploppet i Sveaparken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet