Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hittills har nu åtta personer dömts till fängelse efter påskupploppet i Örebro. Foto: Leonora Toplica/SVT

Fyra män döms till fängelse efter påskupploppet i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll den andra domen efter upploppet i Sveaparken i Örebro under påskhelgen. Fyra män döms till fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Straffen varierar från två till sex år.

Samtliga fyra åtalade män deltog enligt domen i upploppet i Sveaparken i Örebro. Männen beskrivs ha varit mer eller mindre aktiva i våldet och döms därför till olika långa fängelsestraff. Som lägst handlar det om två år och som högst sex år.  

Det massiva våldet utsatte enskilda poliser för direkt livsfara, och därför råder det inga tvivel över att männen gjort sig skyldig till ett grovt brott, anser tingsrätten.  

Den man som döms till det längsta fängelsestraffen ska också ha angripit enskilda poliser och döms även för våld mot tjänsteman. Tre av männen nekar till brott, den fjärde erkänner gärningarna men ville i stället att det skulle rubriceras som våldsamt upplopp.

Fyra dömda sedan tidigare

De våldsamma scenerna under påskhelgen utspelade sig inför högerextreme politikern Rasmus Paludans manifestation i Sveaparken. Polisfordon sattes i brand och både poliser och privatpersoner skadades.

I förra veckan föll den första domen efter händelsen. Även då dömdes fyra män för brottet grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelsestraff på mellan fyra och fem och ett halvt år. Två av männen dömdes då även för våld mot tjänsteman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.