Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per-Erik Rinsell, chefsåklagare, är nöjd med domen, även om straffpåföljden blev lägre än han yrkat på. I klippet svarar han bland annat på vad han tror händer nu.

Första domen efter påskupploppet i Örebro – fyra män döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män har stått åtalade misstänkta för grovt blåljussabotage i Örebro i påskas. Samtliga döms för brottet grovt sabotage mot blåljusverksamhet. De döms till fängelse i mellan 4 år och 5 och ett halvt år. Två av männen kommer även att utvisas.

Enligt rätten riktades ett omfattande våld mot poliserna under insatsen i Sveaparken och rättens bedömning är att syftet var att försvåra och hindra polisens arbete. Det är grunden till att de fyra männen döms för blåljussabotage och helheten av händelseförloppet gör att tingsrätten bedömer brottet som grovt.

– Jag tycker att det är en välmotiverad och noggrann dom. Tingsrätten har prövat alla påståenden som jag hade. Det är samma bedömning som jag har gjort, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell om domen.

– Jag tycker att tingsrätten har landat ganska väl. Jag hade ju en tanke om att det skulle vara något högre straffvärde men jag tycker att tingsrätten har beskrivit väl varför man har landat där man har landat.

Tänker överklaga

En av de nu dömda männens advokat, Torbjörn Marell, har ännu inte hunnit läsa in sig på domskälen men räknar med att de kommer att överklaga domen.

– Det är lite märkligt att två domstolar kan komma till så olika slutsatser. Jag tänker då på domen i Solna tingsrätt där man dömde en man till 6 månaders fängelse för våldsamt upplopp. Min klient döms till 4,5 år för grovt blåljussabotage. Det är en milsvid skillnad, säger han.

Medger delar av förloppet

Rättegången pågick under tre dagar i Örebro tingsrätt och åklagarsidan lyfte framförallt fram foton och videosekvenser som bevisning. Männen, som är i åldrarna 20 till 30 år, har medgett delar av händelseförloppet, men samtliga nekar till att ha gjort sig skyldiga till grovt blåljussabotage.

Åklagarens yrkande lades fram på måndagen, åtta till tio års fängelse för samtliga samt utvisning för tre av de åtalade. Det landade alltså något lägre, med 4 till 5 och ett halvt års fängelse för samtliga, och utvisning för två av dem.

Två av männen döms även för våld mot tjänsteman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.