Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gammelbo samlades för att delta i domedagsloppet, ett lopp som arrangörerna hoppas får stor spridning framöver. Starta klippet för att se loppets alla stationer. Foto: SVT / Helena Yohannes Magnusson

Domedagslopp: ”Få Gammelbo på världskartan”

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen gick den första upplagan av motionstävlingen Gammelstock av stapeln, och temat var domedagen. Arrangörerna hoppas på en återkommande succé många år framöver i Gammelbo.

– Det här kan ju bli något helt magiskt, säger Mats Flink, arrangör och skådespelare.

Det är skådespelaren Mats Flink och regissören Johanna Ställberg, båda med bostad i Gammelbo, som är de kreativa krafterna bakom tävlingen. Tillsammans med Oskar Brännström har de startat Gammelstock, vilket är en motionstävling inspirerad av maratonloppet Médoc Marathon i Frankrike.

Förhoppningen är att tävlingen ska ha olika teman varje år och stationerna, på den fem kilometer långa banan, ska vara lockande och gå i temats tecken.

Betydelse bakom namnet

Tävlings namn Gammelstock är inte taget från intet. Förr i tiden när boende i Gammelbo ägnade sig åt timmerflottning slängde man i en gammelstock i Sandån i slutet av varje arbetsdag, för att få kraft inför morgondagen.

– Men vi säger Gammelstock med engelskt uttal för att vara internationella, säger Mats Flink och skrattar.

Men helt på skoj är det inte, ambitionerna för tävlingen är stora. Årets tävling är på prov och nästa år hoppas de se ett par hundra tävlande på startlinjen, men vad temat blir då återstår att se.

Starta klippet för att följa med på loppets fyra stationer som bjuder på överraskningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.