Dagen efter olyckan i oktober 2014 flaggade man på halv stång för den förolyckade eleven. Foto: Anders Nord /SVT

VD frias för dödsolyckan i Åsbro

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång utrednings- och rättsprocess kom idag domen i målet som rör en dödsolycka på Åsbro kursgård där en elev under en lektion förolyckades 2014. Företagets vd frias och en inhyrd instruktör döms till böter.

Den dåvarande vd:n frias eftersom ansvaret vid tillfället var delegerat, enligt tingsrätten. Den instruktör som var inhyrd för uppdraget vid tilllfället döms till böter.

Den 22-årige mannen utförde under en lektion för ledningsmontörer på Åsbro kursgård i Hallsberg den 28 oktober 2014 ett arbete i en stolpe på tjugo meters höjd.

Dödsolyckan på Åsbro kursgård

Stolpen ifråga används vid tillfälliga ledningsdragningar och reparationer på elnätet och stod uppställd på kursgårdens övningsfält. Flera av de stag som stagade upp stolpen visade sig i den efterföljande utredningen inte varit korrekt monterade.

Stolpen rasade plötsligt

Efter att en annan elev hade justerat ett av stagen till stolpen, varit uppe tillsammans med 22-åringen vid monteringsarbetet och sedan klättrat ner rasade stolpen plötsligt. 22-åringen som var fstspänd i en säkerhetssele föll till marken och fick stolpen över sig. Skadorna han ådrog sig ledde till att han avled.

Arbetsmiljöverket stoppade företaget från att hålla utbildningar med de aktuella stolparna med viteskrav om kraven på förbättrad säkerhet inte uppfylldes.

Nekade till anklagelserna

Ansvaret för arbetsmiljön vid tidpunkten hade dåvarande vd:n för kursgården. Han och en instruktör har stått åtalade för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

De båda har enligt åtalet uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt vad arbetsmiljölagen pekar på är deras ansvar när det gäller att förebygga olyckor.

Både den före detta vd:n och instruktören har under rättegången som startade i april nekat till anklagelserna.

Delegerat ansvar friade vd

Vd:n frias eftersom tingsrätten funnit att ansvaret vid tillfället var delegerat till en utbildningsansvarig på kursgården som inte stått åtalad, men däremot hörts under rättegången.

– Jag delar väl inte riktigt tingsrättens bedömning när det gäller vd:n och att det skulle vara fråga om en giltig delegering, men i övrigt kan jag väl köpa tingsrättens resonemang och dom, säger Bengt Svensson, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Att den utbildningsansvarige skulle kunna ställas till svars anser han inte vara aktuellt.

– Möjligheten finns ju, men jag tror fortfarande inte på det, utan jag tror att åtalet var riktigt som det var, säger Svensson.

Gjordes mot gällande regler

Den åtalade instruktören har å sin sida inte sett till att de föreskrifter som fanns för stolpen följts vid monteringen, menar rätten.

Han har heller inte sett till att en korrekt säkerhetsbedömning gjorts vid planeringen och genomförandet av slutövningen. Det har heller inte funnits någon gruppledare med huvudansvar vid tillfället.

– Det här var en slutövning och då har man gjort en felbedömning i att inte ha tillräckligt med närvarande instruktörer. Det fanns ambulerande instruktörer som gick mellan de olika grupperna, säger Lars-Erik Hulth, rådman.

Hade en instruktör närvarat vid det tillfälle som staget togs bort skulle olyckan kunnat undvikas, eftersom den manövern gjordes mot gällande regler.

Döms för ringa brott

Instruktören döms för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död med lydelsen ringa brott till böter.

Just ringa i det här fallet handlar bland annat om att mannen inte ensam kan läggas till last för vad tingsrätten anser vara en delad bedömning från flera hörda instruktörer hur övningen skulle genomföras.

– Det är en sammanvägning av straffvärdet utifrån lagtexten. Här gjordes en felbedömning av samtliga instruktörer på kursgården och det har ju inte funnits ett uppsåt med det som inträffade, säger Lars-Erik Hulth.

Åklagaren å sin sida är förvånad över att tingsrätten använt formuleringen ringa brott.

– Ringa brott finns det ingenting som heter när det gäller arbetsmiljöbrott för då åtalar man inte. Så det låter som en lite felaktig motivering, säger Bengt Svensson.

Kan tas vidare till nästa instans

Företaget döms att betala en företagsbot på 1 miljon kronor. Åklagararen hade yrkat på 1,5 miljoner. Frågan om han kommer ta fallet vidare är ännu oklar.

– Det får jag ta och fundera på, men jag tror att bevisläget knappast blir bättre i Hovrätten, så jag är nog lite tveksam till om jag skall klaga, säger Bengt Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Åsbro kursgård

Mer i ämnet