En översiktsbild över hur kommunen vill att området kan se ut. Foto: Örebro kommun/TT

Domstol upphäver Örebro kommuns detaljplan för nytt bostadsområde

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen har beslutat att upphäva Örebro kommuns detaljplan för den nya stadsdelen Ormesta. Anledningen är att marken är användbar för jordbruk och att kommunen inte planerat för hanteringen av en högspänningsledning som går genom området.

Merparten av marken där Örebro kommun planerat att bygga består av brukbar mark. Enligt lag får kommuner bygga på sådan mark, men bara om man måste.

I det här fallet anser inte mark- och miljödomstolen att Örebro kommun utrett om det verkligen finns ett behov av att bebygga just det området. I planbeskrivningen framgår det inte, enligt domstolen, om bygget kan göras någon annanstans eller om det ens undersökts.

Strider mot miljöbalken

Runt 15 privatpersoner som bor i området överklagade kommunens detaljplan. Bland annat två bröder som var kritiska till en ny väg som skulle byggas över deras mark. De flesta som överklagat har velat att detaljplanen ska upphävas.

Örebro kommun framför å sin sida att områdena att bygga på i de östra och sydöstra delarna av kommunen är begränsade, bland annat på grund av att markområdena på olika sätt är skyddade. Det tar domstolen dock inte hänsyn till utan fastslår att detaljplanen strider mot miljöbalken och upphäver därför planen.

Oklart om högspänningsledning

Det är elbolaget Ellevio som ansvarar för högspänningsledningen som går genom området – en ledning som på något vis måste flyttas eller grävas ner om området ska bebyggas enligt planen. Även ledningen är en bidragande orsak till att planen upphävs eftersom domstolen tycker det saknas uppgifter i detaljplanen hur det ska gå till.

Kommunalrådet: ”Överväger att överklaga”

Ullis Sandberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Örebro kommun med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, har inte så mycket att kommentera kring domen.

– Vi tittar på om vi ska överklaga eller hur vi ska agera, säger hon. Just nu finns det inte så mycket jag kan säga.

– Men oavsett vad vi kommer fram till om den här detaljplanen så kommer vi fortsätta att utveckla Ormesta som område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.