Anna Werner kämpar för att hennes son Jesper Fredriksson inte ska flyttas från boendet som varit hans hem i sex år. I klippet berättar hon varför. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT /Privat

Dövblinda Jesper tvingas flytta mot sin och familjens vilja: ”Han blir helt isolerad”

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex år på det specialiserade boendet Mo gård i Finspång, där alla talar teckenspråk, har Kumla kommun inlett flytten av 23-årige Jesper Fredriksson till kommunens egna boende Stenebrunn – trots ett domslut på att Jesper ska bo kvar på Mo gård i avvaktan på dom.

– Man är maktlös, säger Anna Werner, mamma till Jesper.

Jesper är jättesocial och har humor i tonvis, berättar Anna. Han stortrivs på Mo gård, där all personal och de boende talar teckenspråk.

– Det spelar ingen roll om det är mattanten, vaktmästaren eller grannen. Han kan prata med alla.

Svårt för förändringar

Alla med dövblindhet är inte helt döva eller helt blinda. Så är det för Jesper, som också har en grav psykiatrisk utvecklingsstörning och adhd.

– Han behöver folk runt sig hela tiden som kan teckenspråk, och han har väldigt svårt för förändringar.

På det nya boendet kommer Jespers assistenter tala teckenspråk, men inte övrig personal och boende. Anna tvivlar inte på att Stenebrunn är ett bra boende och att personalen där kan sitt jobb, men konstaterar att det inte är ett boende för Jesper.

– Han kommer att bli isolerad.

Inledde flytt trots domstolsbeslut

Redan 2019 beslutade Kumla kommun att flytta Jesper från Mo gård eftersom man tyckte att kommunens egna boende Stenebrunn skulle passa honom. Jesper överklagade men förvaltningsrätten har ännu inte avgjort ärendet. Rätten beslutade om så kallad inhibition – alltså att Jesper inte ska flyttas innan dom fallit i målet. Ett beslut kommunen nu går emot.

– Jag förstår inte hur de kan göra så, säger mamma Anna.

I klippet berättar Anna och Jespers gode man om varför de inte vill att Jesper ska behöva flytta.

Under Jespers skolgång hade Kumla kommun ett avtal med Mo gård om gymnasieskola och bostad med särskild service för barn och unga. Efter det handlade avtalet om särskild service för vuxna samt daglig verksamhet. Det senare avtalet har sedan 2019 förlängts med tre månader i taget vid sju tillfällen.

2019 beslutade Kumla kommun att flytta Jesper till det egna boendet Stenebrunn. Ett serviceboende för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som har ett komplext stödbehov.

Jesper överklagar kommunens beslut via sin god man till Förvaltningsrätten i Karlstad. Domstolen beslutar om ett interimistiskt förordnande som innebär att Jesper fortsatt ska bo kvar och ha sin dagliga verksamhet på Mo gård ”för att han på ett säkert sätt ska vara tillförsäkrad goda levnadsvillkor i avvaktan på rättens slutliga avgörande av målet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet med dövblinda Jesper

Mer i ämnet