Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Gabriella Mueller Prabin, socialchef i Kumla, om hur Jespers behov av att komunicera med personal och andra boende kommer att tillgodoses – trots att endast en liten del av personalen, och inga övriga boende talar teckenspråk. Foto: Sophie Olsson Rahlén

Socialchefen om dövblinda Jespers flytt: ”En flytt är alltid lite påfrestande”

Uppdaterad
Publicerad

Gabriella Prabin Mueller, socialchef i Kumla är övertygad om att personalen på Stenebrunn har rätt kompetens och kan tillgodose dövblinda Jesper Fredrikssons behov.

– Vi kommer göra vårt bästa för att han ska få en bra livskvalité även hos oss, säger hon.

23-årige Jesper Fredriksson har dövblindhet, men är inte helt blind eller helt döv, och har också en grav psykiatrisk utvecklingsstörning och adhd. Kumla kommun har beslutat att flytta honom från Mo gård i Finspång, där all personal och övriga boende talar teckenspråk, till det egna serviceboendet Stenebrunn, där han endast kommer att kunna tala teckenspråk med sina assistenter.

– Grundtanken är att vi ska ha våra Kumlingar hemma. Det har varit vår intention att flytta hem honom ändå sedan Stenebrunn stod klart 2019, säger Gabriella Prabin Mueller.

”En flytt är alltid lite påfrestande”

Inskolningen av Jesper på Stenebrunn har börjat. Hans gode man beskriver hur han tecknat att han inte vill åka, och sedan gråtit på vägen dit.

– Jag tänker att en flytt alltid är lite påfrestande, framför allt för människor med funktionsnedsättningar, men vi kommer göra allt vi kan för att göra det så bra och tryggt som det bara går för Jesper.

I klippet svarar Gabriella Prabin Mueller på frågan om vad som händer med Jespers sociala liv, när han flyttas från teckenspråkiga vänner och personal till en hörande miljö där endast hans assistenter kan teckenspråk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet med dövblinda Jesper

Mer i ämnet