Foto: SVT

Tack och hej, Tvärsnytt

Publicerad

Det är tänkt att bli en start med champagne och firande när det nya programmet Tvärsnytt ska sändas för första gången. Men ett mord sätter stopp för det. Nu 29 år senare försvinner Tvärsnytt och ersätts med SVT Nyheter Örebro samt SVT Nyheter Västmanland.

Med en lång sax klipper programledaren Per Malm av det blågula band som spänts upp framför studiokameran.

– Ja, välkomna till Sveriges sjunde regionala tv-program – Tvärsnytt. Vi hade väl tänkt oss en lite festligare inramning på den här vår allra första sändning. Men efter det som hände i fredags känns inte det riktigt rätt och det hoppas jag att ni förstår, säger han.

Sverige är skakat.

Statsministern är mördad.

Den här dagen, den tredje mars 1986, vajar flaggor på halv stång och tusentals människor skriver i kondoleansböcker. På Volvos anläggningar läggs arbetet ner i fem minuter för att hedra den mördade statsministern. Ingvar Carlsson väljs till ny tillförordnad ordförande för Socialdemokraterna.

Och en helt ny redaktion, där många tidigare inte har arbetat med tv, ska sända sitt allra första program.

– Det var en ohygglig dramatik. Det var första vardagen efter Palmemordet som vi skulle ut. Vi hade jobbat inför den sändningen i ett par tre veckor med inslag så att allt skulle fungera. Vi fick kasta ut precis allting, har den dåvarande redaktionssekreteraren Olav Sandström berättat i en intervju.

– Vi var väldigt bestörta och berörda allihop. Och man kan väl inte säga att vi riktigt hade en nyhetsorganisation som var anpassad för att klara av ett sådant nyhetsläge, säger Birgitta Ekblad, som arbetade som reporter och redaktör.

Uppkäftigt namn

Förarbetet för att få ett eget regionalt program har pågått länge. Det är dyrt att göra tv och det har krävts en hel del arbete bakom kulisserna för att få fram pengar. I en tidningsintervju berättar nyhetschefen att man har försökt sedan 1979.

Så strax före jul 1984 har man kunnat gå ut till personalen på SVT i Örebro och ge information om att det politiska spelet ser ut att lyckas. ”Tre landshövdingar, två frågor i riksdan och insatser från flera politiker har hjälpt oss.”, skriver tv-chefen i Örebro i ett internt personalmeddelande.

I många år har andra delar av landet haft egna nyhetsprogram. Först ut var Sydnytt 1970 och sedan har län efter län fått egen regional bevakning. Men inte i mellersta Sverige. Efter ett kortlivat försök med Bergslagsnytt 1973 har de många tv-tittarna här fått se lokalnyheter från helt andra delar av landet.

Nu ska länen Värmland, Örebro, Västmanland och norra delen av Sörmland få ett eget nyhetsprogram.

Det nya programmet ska börja sändas i början på 1986, men ingen vet vad det ska heta. Mittnytt är redan upptaget och en mängd programnamn föreslås och förkastas. Bland de som hamnar i papperskorgen finns Mellansvenska nyhetsjournalen. Mellansverigenytt, Mellannytt och det kanske inte helt seriöst menade Mellankolikvarten.

När tv-chefen Jan Sandqvist är på ett möte i Lindesberg kommer en gammal dam med förslaget ”Tvärsnytt”. Det blir ett namn som programmet kommer att ha i 29 år framåt.

– Det ligger någonting uppkäftigt över det – att gå på tvärs. Och det är också vad vi ska göra. Vi vill hitta en egen linje, med egna nyheter, och inte vara så beroende av vad andra medier rapporterar, säger Västeråsreportern Bernt Kviberg i en intervju i tidningen VLT.

Rena villervallan

Lokaltidningarna följer repetitionerna inför sändningsstarten. Med mindre än en månad kvar till premiären går det mot katastrof.

”Kameran var trasig och man hade fått låna en från landstinget. Teleprintrarna hade inte hunnit kopplas in, och en sportreporter, en bildproducent och en fotograf var sjuka. Vinjetten var ännu inte klar.”, rapporterar Nerikes Allehanda.

”Byggnadsmateriel, ”överblivna” och utflyttade möbler ligger på de mest oväntade ställen, och i detta kaos skall regional-TV i Örebro under ett par veckor försöka göra provsändningar varje kväll” berättar Bbl/AT.

”Det var knappt någonting som fungerade. Först strejkade förbindelsen till redaktionen i Karlstad. Det innebar att det plötsligt blev helt svart i rutan. Ingen visste med säkerhet vad som hänt.

Efter tio minuter började man på nytt. Till att börja med blev sändningen rena villervallan. När teverösten berättade om Boforschefen visades lekande barn, när reportern talade om ett traktorföretag sågs en skidåkare komma stakande i full fart osv.

Därefter började en enveten telefon ringa någonstans i studion.” skriver Eskilstuna-Kuriren.

När Fagerstapostens reporter är på plats blir det tv utan bild. Ljudet fungerar, men det enda som visas i rutan är studioreporterns namnskylt.

– Det är klart som f-n att man är nervös, säger nyhetschefen Jan Wilhelmsson till tidningen.

Sändningsstarten närmar sig och de tekniska felen fortsätter att vara plågsamt många.

– Det var ju fruktansvärt jobbigt. Hade det varit i vår moderna tid hade ju säkert ett dussin av oss gått in i alla tänkbara väggar, har bildproducenten Ted Ström berättat.

Kulan som dödade Palme

Den tredje mars 1986 slår så klockan i tv-rutan över till 19.15.

48 sändare kopplar om för att för första gången skicka ut Tvärsnytt över mellersta Sverige.

Programledaren Per Malm klipper sitt band, vinjetten går igång felfritt och den första nyheten, att den kula som dödade statsministern inte är så ovanlig som man trott, är huvudnyhet även i Rapport 19.30. Trots det kaos som rått de senaste veckorna blir det en både journalistiskt och tekniskt lyckad sändning.

– Det var svettigt, säger Per Malm till tidningen Folkets reporter. Nu ska vi ta nya tag till i morgon.

Alla är nöjda. SVT:s VD Sam Nilsson, som väntat i bakgrunden, kliver fram och gratulerar programledaren till en lyckad sändning.

Och till slut blir det ändå en champagnekork som flyger iväg under måndagskvällen den tredje mars. Någon upptäcker en flaska mousserande vin i en av de blomsterkorgar som har kommit till redaktionen och ropar:

– Öppna champagnen!

Så firas premiärsändningen av Tvärsnytt med att fler än tio personer får en liten skvätt ljummet mousserande vin var – ur små plastmuggar.

Det ska bli tusentals fler sändningar.

Och drömmen som man har redan 1986, att dela upp Tvärsnytt i mindre delar, kommer att bli verklighet.

Norra Sörmland kommer att bli en del av Östnytt, Västmanland ska få ett eget program, värmlänningarna kommer att få Värmlandsnytt och i april 2015 kommer namnet Tvärsnytt att skrotas och ersättas av SVT Nyheter Örebro.

Västmanlandsnytt, som tidigare ingått som edition i Tvärsnytt, blir också självständiga och får namnet SVT Nyheter Västmanland.

Dit är det 29 nyhetsfyllda år från den dag då redaktionen firar premiären i tv-huset i Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer