Liftarna Mathias Risberg och Tommie Gyllin på väg mot nya äventyr. Foto: Kristian Åkergren/SVT

De liftar från Kumla till Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Mathias Risberg och Tommie Gyllin är två killar med äventyr som livsstil. Tillsammans är de ute på en smått ovanlig resa. Med hjälp av godhjärtade människor ska de lifta från Kumla hela vägen till Thailand.

Vid första anblick är det lätt att tro att 33-årige Tommie Gyllin från Kumla och 27-årige Mathias Risberg från Örnsköldsvik har känt varandra sedan barnsben.

– Alla tror typ att vi är bröder, skrattar Mathias.

Men faktum är att killarna bara känt varandra i några veckor. Tommie satt hemma hos sin mor i Kumla och tittade på TV. Plötsligt såg han ett nyhetsinslag där Mathias var med.

– Han nämnde att han sökte någon att lifta till Thailand med. Jag nappade direkt och hörde av mig till honom, berättar Tommie.

SVT Play: Se ett inslag med killarna här

Nytt äventyr varje gång

De senaste veckorna har de båda killarna lärt känna varandra genom att göra det de gillar bäst – lifta. Tillsammans har de ställt sig vid vägar, viftat med tummarna och hackat på främlingar i bilar till olika städer och platser runtom i Sverige.

Mathias är från Örnsköldsvik och Tommie bor i Kumla. Foto: Kristian Åkergren/SVT

– Det bästa med att lifta är att man lyfts in i ett nytt äventyr varje gång. Öppnar man en dörr öppnas mängder med nya möjligheter. Öppnar man sitt hjärta öppnar andra människor sina hjärtan. På så sätt öppnar man världen, berättar Mathias.

– Vid varje tillfälle händer något nytt som man inte varit med om tidigare. Och det är underbart, fyller Tommie i.

Kartlagt och ringt UD

Men nu vill de alltså ta sin äventyrslystenhet ett steg längre. Målet är att ta sig från Sverige till Sydostasien, en resa på tusentals kilometer. Utgångspunkten är Kumla och därefter rullar de söderut mot Malmö.

Sedan blir det Danmark, Tyskland, Tjeckien och Ungern. Därefter tänker de ta sig till Turkiet, Afghanistan, Pakistan och Indien innan de når slutdestinationen Thailand.

Duon har spenderat flera dagar med att göra research, kolla igenom kartor, diskutera olika resvägar och kontakta Utrikesdepartementet.

En hel del planering behöver göras innan Mathias och Tommie drar i väg på äventyr. Bland annat kolla kartor och ringa Utrikesdepartementet. Foto: Kristian Åkergren/SVT

– UD varnar oss från att besöka många av de länder vi planerar att korsa. Men vi lyssnar inte på dem, vi vill lyssna på de människor vi möter där. Vi åker ju inte till de farligaste områdena, utan vi tar slalomvägar, säger Mathias.

De båda killarna är sociala själar och pratar glatt med allt och alla som korsar deras väg. Genom sitt liftande har de träffat mängder med människor från olika kulturer. Deras öppna sinne visar sig ge resultat nu i efterhand.

Klär sig som får och änglar

– I Sverige finns ju folk från hela världen. Jag har lärt känna folk från Iran, Afghanistan och Turkiet. De hjälper oss med boende när vi väl når deras länder, säger Mathias.

Att vara på resande fot är inget nytt för någon av de båda killarna. Tommie är knalleson och praktiskt taget uppväxt på en kringflyttande marknad. Och Mathias liftade nyligen mellan Mexiko och Panama.

Med åtta års erfarenhet i bagaget vet han vilka trick som funkar för att bli upplockad. Utstickande klädstil är ett av dem.

Både Tommie och Mathias är väldigt sociala personer och hälsar i princip på alla. Här språkar de med kumlabon Britta. Foto: Kristian Åkergren/SVT

– Vi kallar det för svensexe-metoden. Man måste klä sig färgstarkt eller roligt. Jag är exempelvis utklädd till får eller ängel, säger Mathias.

– Och jag ser ut som en kapten. Lyser man upp längs vägen ökar chanserna att folk plockar upp en, säger Tommie.

Underhåller för mat

Duon är dock förberedd på att kanske inte alla längs vägen är godhjärtade och hjälpsamma.

– Risken finns ju alltid. Men jag hoppas faktiskt det händer så att vi får uppleva det med, säger Tommie.

Grabbarna reser lätt med varsin stor ryggsäck. Deras resekassa är inte särskilt omfattande.

Grabbarna packar varsin rejäl väska inför äventyret. Foto: Kristian Åkergren/SVT

– Vi har med gitarren så vi spelar för folk. Ibland kommer vi kanske kommer hjälpa till på någon gård. Jag kommer troligtvis strippa på en klubb i Prag, säger Mathias.

– Och jag kan jonglera. Vi får underhålla folk längs vägen. När man frågar efter pengar säger folk oftast nej. Däremot säger de ja om man vänligt frågar efter mat, berättar Tommie.

”Får förtroende för mänskligheten”

Den femte mars var det dags för avfärd. Resan kan ta allt mellan bara några veckor till flera månader. Allt beror på hur länge killarna väljer att stanna på de olika platserna de besöker. När de väl är framme vid sitt mål vill de sola, bada, lära sig laga thailändsk mat och förhoppningsvis bli kära. Euforin över vad som komma skall är tydlig och bubblande.

Liftarduon blir uppplockade av Benny Skeppner. Foto: Kristian Åkergren/SVT

– Folk är öppna innerst inne. Jag får förtroende för mänskligheten när jag håller på med det här, säger Mathias.

– Istället för att titta på livet så lever vi livet, tillägger Tommie och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.