Efter chockbeskedet – nu öppnas nya möjligheter

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket planerar att starta upp en ny enhet i Örebro och totalt anställa runt 2000 personer i hela landet. I dag var trafikverkets personalchef i Kumla för att informera de anställda på Ericsson om planerna.

Trafikverket planerar att starta upp en helt ny enhet i Örebro och idag var personalchefen på plats i Kumla för att informera de anställda på Ericsson om planerna.

– Vi har en verksamhet här idag men vi är beredda att utöka den verksamheten om det finns ett tillräckligt stort intresse och om vi kan matcha våra behov, säger Niclas Lamberg som är HR-direktör på Trafikverket.

Neddragningar på Ericsson

Stora anställningsbehov

Trafikverket står inför en stor systemomgörning och kommer inom de kommande åren att behöva anställa uppemot 2.000 anställda. Var i Sverige de ska jobba har varit oklart men idag presenterade myndigheten sina planer på att öppna upp ny verksamhet i Örebro.

– Vi har ett stort behov inom infrastruktur och transportsektorn eftersom vi står inför ett stort systemskifte. Vi måste fylla på med ett stort antal kompetenser och en av våra möjligheter att tillgodose det behovet finns på Ericsson, säger Niclas Lamberg.

Chockbesked

Det var i november förra året som chockbeskedet kom att nästan alla anställda, 360 personer, på Ericssons fabrik i Kumla skulle sägas upp. Ett hårt slag för de anställda men många engagerade sig i en lösning, inte minst statsminister Stefan Löfven (S).

Han sa då att Trafikverket skulle inleda ett samarbete med Ericsson och Trygghetsrådet för att säkra kompetens hos personal som blivit uppsagd.

Från telefoni till tågledning

Idag konkretiserades planerna då Trafikverkets personaldirektör på plats i Kumla. Inom de närmaste åren kommer Trafikverket att införa ett nytt nationellt tågledningssystem och flera andra tekniktyngda projekt.

Vilken typ av personal kan är ni på jakt efter?

– Självklart är det mycket från tekniksidan eftersom vi har en stor teknikutveckling på gång så vi söker ingenjörer, projektledare men även till stödfunktioner, säger Niclas Lamberg.

Detaljarbete kvarstår

Ännu är det inte klart hur många som ska anställas och vilken typ av verksamhet som kommer att placeras i Örebro.

– Jag vill inte gå in på några detaljer det är för tidigt. Nu riktar vi brett mot medarbetarna här och vill få in intresseanmälningar och därefter börjar vi titta på vilka profiler det är och vilken verksamhet vi kan driva från Örebro.

Intresse finns

Förhandlingarna mellan facket och Ericsson är klara. Flera anställda som tvingas sluta på Ericsson säger till SVT att de är postiva och intresserade av att börja jobba på Trafikverket. Det är en bild som även Niclas Lamberg delar.

– De första indikationerna jag fått är mycket positiva så jag har goda förhoppningar om att hitta ett antal av våra nya medarbetare här hos Ericssons anställda, säger Niclas Lamberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet