Katarina Arkehag och Marlene Jörhag (KD) kan meddela att alla barn kommer få en ny placering. Hör Marlene Jörhag förklara hur det ska gå till på bästa sätt i klippet. Foto: SVT

Efter skolbeslutet om Alsalam i Örebro – här är beskedet till föräldrarna

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att friskolan Alsalam lägger ner all verksamhet i Örebro redan den första december slog ner som en bomb i slutet av förra veckan. Och nu är det bråttom att lösa skolsituationen.

– Informationen kommer gå ut till alla vårdnadshavare imorgon om att de har tio dagar på sig att söka nya platser, säger Katarina Arkehag, förvaltningschef för förskolor och skolor i Örebro kommun.

Omkring 400 barn kommer inom några veckor få lämna Alsalams grundskola och förskola. Vart alla kommer ta vägen återstår att se, men flera skolor, såväl kommunala som friskolor, är aktuella för att lösa den akuta situationen.

– Vi har både förskolor och grundskolor som hört av sig och meddelat att de har plats. Nu är det upp till alla vårdnadshavare att ansöka vart de vill gå. Det känns positivt att det här är något vi kan lösa tillsammans, säger Marlene Jörhag (KD).

Besked idag om deadline

Enligt förvaltningschefen Katarina Arkehag fattades beslut idag om att man inom tio dagar kommer vilja få besked från föräldrarna till de berörda barnen. Efter den ansökningstiden kommer Örebro kommun sätta sig ner och se hur många önskemål som går att tillgodoses.

Ett av kommunens budskap är att man kommer titta mycket på var barnen är bosatta.

– Det är ju så att Alsalamskolan idag har bussar som hämtar upp barn runt om i kommunen. Så barnen bor inte nödvändigt nära skolan eller förskolan. Det är en del vi tittar på var eleverna bor så man får nära hemmet om man exempelvis är liten, säger Marlene Jörhag.

Hur ska barnen få en så bra övergång som möjligt. Hör Marlene Jörhag berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.