Här tillverkades papper – nu är lokalerna ett museum. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Efter fördröjning – Pappersbruksmuseum får bidrag från Lindesberg

Publicerad

Frövifors Pappersbruksmuseum kommer få 150 000 kronor från Lindesbergs kommun för att bedriva sin verksamhet. Det efter ett beslut i Tillväxtutskottet.

Redan i maj skulle beslutet vara taget, men utskottet ville ta del av det ekonomiska underlaget och återremitterade ärendet till juni.

Museet är en stiftelse där en av stiftarna är Lindesbergs kommun och därför kan museet, enligt dem själva, inte ansöka om föreningsbidrag. I ett pressmeddelande skriver de att ”Lindesbergs kommun har som stiftare av och intressent i Stiftelsen Frövifors Pappersbruksmuseum tidigare finansierat sin andel genom föreningsbidrag.

Oeniga om beslutet

Efter att museet presenterat sitt ekonomiska underlag och sin verksamhet beviljades en del av bidragsansökan. Politikerna i utskottet var dock inte eniga, utan Sverigedemokraterna ville att ansökan skulle avslås –  just med anledning av att museet är en stiftelse och inte borde kunna få föreningsbidrag.

Museet ansökte om 286 000 kronor, lika mycket som de får från Region Örebro län, men får 150 000 kronor.

Hur bidragsansökningarna från Frövifors Pappersbruksmuseum ska hanteras av Lindesbergs kommun i framtiden ska diskuteras i oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer