Foto: Thomas Wedin / SVT

Efter halva terminen – nästan godkänt för skolbusstrafiken i Lekeberg

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen var det dags för Länstrafikens nya och förbättrade skolskjutstrafik i Lekeberg. Och det verkar ha gått bra för de allra flesta. Men det spelar ingen roll. Lekebergs kommun har redan bestämt sig för att ta tillbaka ansvaret för planering och upphandling av skolskjutsar.

Efter att halva terminen har gått har Länstrafiken nu vidtagit flera åtgärder för att se till att skolskjutstrafiken i Lekeberg ska fungera bättre. Efter att ordinarie skolskjutsar ersatts med bussar i linjetrafik vid terminsstarten har kritiken varit massiv mot Länstrafiken.

Medan barnen har haft höstlov har man nu finjusterat systemet genom att bland annat provköra rutterna. Ett hundratal elever som överklagat beslut om att inte få skolskjuts har nu också fått rätt av kommunen vilket har inneburit extra arbete och planering för att få plats.

Skolskjutsbråket i Lekeberg

Telefonen har varit tyst

På måndagen var det därför många som höll tummarna för att allt skulle fungera, inte bara barn och föräldrar.

– Jag har fått några samtal, säger Magnus Persson på Region Örebro som är ansvarig chef för trafikplaneringen i Lekeberg. Men i stort sett har telefonen varit tyst vilket innebär att allt har gått bra.

Lekeberg tar över igen

Men det är så dags. Lekebergs kommun har redan bestämt att ta tillbaka planering och ansvar för skolskjutsarna efter årsskiftet. Just nu arbetar man gemensamt för att övergången tillbaka från linjetrafik till skolbussar ska gå utan problem.

– Hade vi vetat att övergången till linjetrafik skulle innebära att det ibland saknas bälten, att man kan få stå på bussen och att sexåringar förväntas kunna byta buss och ta ansvar själva då hade vi aldrig gett oss in i det här, säger kommunalråd Håkan Söderman (M) på Lekebergs kommun. Nu tar vi tillbaka planering och upphandling och gör om hela skolskjutssystemet till vårterminen.

”Kunde hanterat det bättre”

Även Region Örebro är positiva till att Lekeberg tar över skjutsarna igen.

– Vi kunde, alla parter, ha hanterat det här bättre. Det blir inte alltid rätt från början. Nu hittar vi en ny lösning för Lekeberg att ta hem ansvaret istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutsbråket i Lekeberg

Mer i ämnet