Muris Beslagic inser att kristdemokraternas avhopp försvårar styret i Degerfors. Foto: SVT

Nya majoriteten sprack direkt i Degerfors: ”Såg riskerna”

Publicerad

Socialdemokraterna i Degerfors valde efter valet att inleda ett samarbete med alliansen istället för med Vänsterpartiet. Nu har den nya majoriteten spruckit efter att Kristdemokraterna valt att dra sig ur.
– Vi såg förstås riskerna när vi började samarbeta med flera partier, säger Muris Beslagic (S).

Ett av Vänsterpartiets största fästen i Sverige lyckades inte få till ett fortsatt styre efter valet. I slutet av september berättade SVT Nyheter Örebro att Socialdemokraterna stängt dörren för samtal med Vänsterpartiet för att istället börja förhandla med de fyra allianspartierna.

Med 16 av 31 mandat bildade socialdemokraterna majoritet med alliansen. När Kristdemokraterna nu drar sig ur tappar det nya styret sin majoritet.

– Självklart ställer det till det lite. Vår ambition var att hålla ihop med alliansen och få knapp majoritet med 16 mandat. Tyvärr blir det inte av och då hamnar vi i ett nytt läge. Jag hoppas verkligen att vi kommer att kunna fortsätta föra dialoger med bland annat Kristdemokraterna, säger Muris Beslagic(S).

Tackade nej till säkrare majoritet

Hade ett samarbete med V varit mer stabilt med facit i hand?

– Ser man tekniskt på det så hade vi fått 20 av 31 mandat. Då kunde vi fått ett stabilt och lugnt arbete. Men det är våra medlemmar som bestämt det här. Vi diskuterade och såg riskerna med att samarbeta med flera partier. Jag är ändå fortsatt optimistisk inför framtiden även om jag vet att kommer att bli mycket arbete.

KD kritiskt till sin roll i majoriteten

Det som slutligen fick Kristdemokraterna att hoppa av var förslaget om infart- och parkeringsplatser till torget – en fråga som KD slagits för.

– I torgfrågan valde vi att kompromissa med en annan slinga in på torget, men de andra partierna ansåg att frågan var död, berättar Jan Johansson (KD).

Kristdemokraterna såg även risker att få en undangömd roll i det nya stryret. Bland annat eftersom partiet enbart fått en plats i nämnderna, i jämförelse med liberalerna, som med sitt enda mandat fick fyra platser.

– Till sist handlar det om vår trovärdighet. Vi vill vara med och samverka, men inte enbart vara ett stödparti, menar Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.