Foto: Johan Pisoni / SVT

Efter måsmisshandeln – eleven stängs inte av

Uppdaterad
Publicerad

Det ska pratas mer etik och värdegrund på Kvinnerstaskolan i Örebro efter att en elev på djurskötarutbildningen nu åtalats för djurplågeri. Eleven sparkade och trampade ihjäl en skadad fiskmåsunge i somras.

– Åtalet ställer naturligtvis saken på sin spets och det är allvarligt det som skedde, men vi kommer inte att stänga av eleven. Vi drar istället lärdom av det här och kommer att jobba mer med etik och värdegrund på skolan för alla elever, säger Mokhtar Bennis, verksamhetschef för Kvinnerstaskolan.

Det var i somras som den nu åtalade eleven sparkade iväg en skadad fiskmåsunge flera meter och därefter trampade ihjäl den. Händelsen filmades och spreds på internet. Eleven har fått ta emot många hot och flera personer har hört av sig till skolan och tyckt att eleven skulle stängas av.

Fört dialog med eleven och föräldrar

Inför skolstarten hade skolans personal fått kännedom om händelsen och vidtog åtgärder. Bland annat har man gett eleven stöd för de mordhot som riktats mot hen. Skolan har också pratat med föräldrarna till eleven och eleven själv, samt kopplat in en kurator.

– Vi har naturligtvis pratat värdegrund och att det eleven gjort går stick i stäv med att ta hand om djur, säger Mokhtar Bennis, verksamhetschef för Kvinnerstaskolan.

Sparkade fågeln för att den skulle ligga stilla

I förhör berättar eleven att hen sett fågelungen dagen innan händelsen och uppfattat att den hade en bruten vinge. När eleven ser den dagen efter bestämmer sig hen för att ta livet av fågeln, så att den ska slippa svälta ihjäl. Sparken då fågeln flyger iväg ångrar eleven, men motiverar den med att fågeln efter det låg stilla och att det därefter blev lättare att ta livet av den.

Skolan försvarar inte handlingen och anser inte att eleven handlat rätt, men kan förstå hur eleven tänkt – antingen ska ett djur som lider få hjälp eller avlivas.

”Det är en god elev”

Mokhtar Bennis säger till SVT Nyheter Örebro att skolan inte i övrigt reagerat på elevens beteende mot djur. Under torsdagen hade man ett möte kring det som hänt och ett ökat värdegrundsarbete kommer alltså att påbörjas på skolan. 

– Vi ser ingen anledning att stänga av eleven. Det är illa det som hänt, men det är en god elev som vi vill ska få förutsättningar att klara målen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.