Efter nollningen: Skolinspektionen granskar Lindeskolan

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen kommer att göra en så kallad riktad insats mot Lindeskolan i Lindesberg efter att de fått kännedom om nollningen som skett på elevhemmet där.

– Beslutet är nyligen fattat, jag fick kännedom om det nu, säger Agnes Gidlund, pressekreterare på Skolinspektionen till SVT Nyheter Örebro. 

Tidigare i maj dömdes sju elever på Lindeskolans Idrottscollege till samhällstjänst av Örebro tingsrätt. Brottet var ofredande i samband med en nollningsrit på skolan, där förstaårselever väcktes mitt i natten av äldre elever.

Fått kännedom via media

Skolinspektionen har inte informerats tidigare om händelse men väljer nu att öppna ett ärende mot skolan.

– Beslutet har fattats utifrån det som framkommit i media, att vi fått signaler om det, samt skolenkäten vi gjort tidigare med elever, vårdnadshavare och lärare. Vi har också tittat på när vi senast gjorde en tillsyn på skolan och hur det var då, säger Agnes Gidlund.

Inget datum satt för tillsyn

Det är inte klart när tillsynen blir av. Myndigheten kommer att vilja titta på de åtgärder som vidtagits. Man samlar just nu in material, bland annat ett yttrande från skolans huvudman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nollningen på Lindeskolan

Mer i ämnet