Foto: TT

Efter översvämningarna – avloppen i Kumla får godkänt

Uppdaterad
Publicerad

De stora översvämningarna i Kumla 2015 berodde inte på att avloppen var feldimensionerade, det visar en rapport som nu presenteras. En klen tröst för de fastighetsägare som fick sina hem förstörda.

På tretton timmar mellan 5 och 6 september 2015 regnade det ner 100 millimeter vatten över Kumla. Det framgår i den rapport som tagits fram efter de stora översvämningarna i kommunen.

LÄS MER: Nu vill SMHI förutse översvämningar

Extrema regnmängder

Nu visar rapporten att avloppsnätet är rätt dimensionerat och klarar att stå emot så kallade 10-årsregn, intensiva regn som återkommer vart tionde år.

2015 var problemet att regnet som forsade ner var betydligt mer intensivt än ett 10-årsregn. De extrema regnmängder som föll var istället sådana som faller 70-90 år.

Hus gick inte att rädda

Konsekvenserna 2015 blev förödande för många fastighetsägare – vatten trycktes upp via golvbrunnar i källare eller forsade in utifrån. Hundratals invånare i de båda kommunerna fick stora skador på sina hem.

SVT Örebro har tidigare träffat Inger Nilsson vid Ängabacken i Kumla som för andra gången på bara några år drabbades av 100-årsregn. Något som statistiskt inte skulle vara möjligt.

– De här veckorna har bestått av att packa och flytta grejor och vi lever ju som i kappsäck. Det är ju inte ett normalt liv, sa  Inger Nilsson 2015 som med sin man – bara några veckor innan regnskuren – hade gjort klart en treårig renovering av huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet