I fredags genomförde Säpo en insats mot en man i 50-årsåldern i Örebro. Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter Säpoinsatsen – örebroare riskerar utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Den örebroare i 50-årsåldern som togs i förvar av Säpo (säkerhetspolisen) vid en insats i fredags kan utvisas ur Sverige. Mannens advokat Alparslan Tügel uppger för SVT Nyheter Örebro att det hela rör sig om ett utvisningsärende.

Det var i fredags som mannen togs i förvar av civilklädd personal från Säpo, efter en familjeutflykt i Örebro. Nu är han frihetsberövad, eftersom Säpo ansökt om att han ska utvisas enligt lagen om särskild utlänningskontroll.

Mannen förnekar

Alparslan Tügel bekräftar att han fått i uppdrag att företräda mannen, men säger att han inte kan dela med sig om uppgifterna han fått i ärendet till någon annan än sin klient.

– Det är straffbart för mig att yppa grunderna till att man begärt min klient utvisad. Det jag kan säga är att han förnekar alla de påståenden som Säkerhetspolisen har anfört, säger Alparslan Tügel.

Säpo fåordiga om insatsen

Säpo vill varken kommentera eller bekräfta några uppgifter om enskilda fall.

– Det vi kan säga är att vi vidtar en rad åtgärder för att minska tillväxten i extremistmiljöerna, och minska det långsiktiga hotet i extremistmiljöerna, säger Gabriel Wernstedt på Säpos presstjänst.

Kan utgöra säkerhetsrisk

Han säger att Säpo har möjlighet  att att ta personer som inte är svenska medborgare i förvar i väntan på att Migrationsverket ska fatta beslut om utvisning.

– Vi kan ta personer som utgör en säkerhetsrisk i förvar, förklarar han.

Tidigare misstänkt för IS-rekrytering

Nu ska Migrationsverket göra en första bedömning i ärendet. Ett eventuellt beslut om utvisning kan sedan överklagas till regeringen. Därefter kan regeringen begära en muntlig förhandling i Migrationsöverdomstolen.

Örebroaren häktades 2015 misstänkt för att ha rekryterat personer till terrororganisationen IS. Förundersökningen lades senare ner, eftersom brott inte kunde styrkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.