Bo ser sökandet efter personer som en utmaning, men en genomförbar utmaning

Efter segern – nu måste Kristdemokraterna i Laxå hitta mer folk

Uppdaterad
Publicerad

Efter framgångarna i valet står Kristdemokraterna i Laxå framför nya utmaningar. Nu måste de också hitta personer som kan fylla stolarna i de olika nämnderna.

Kristdemokraterna i Laxå tillhör en av valets stora vinnare. Partiet gick från 19 procent av rösterna till 39 och fördubblade sina mandat i kommunfullmäktige – från 6 till 12.

Saknar 24 personer

Men att fylla stolarna i till exempel kommunstyrelsen, barn-och utbildningsnämnden och social-och omsorgsnämnden blir en utmaning för kommunstyrelsens ordförande.

Val 2018 Örebro

– Vi kommer med min beräkning behöva få in 24 personer, både ordinarie och ersättare. Vi kommer behöva ta de som är på listan, övriga personer i partiet men sen rekrytera personer som man har förtroende för och som kanske kan någonting i de här områdena, säger Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande.

”Kan vara före detta lärare”

Var personerna finns idag vet han inte och nu dammsugs kommunen på kompetens av partiet.

– Det kan vara före detta lärare, personer som har barn i skolan och som är intresserade av skolfrågor, det kan vara personer som tidigare arbetat som rektor eller liknande som kan frågorna, säger Rudolfsson.

Viktigast är intresset

Och man måste inte ha varit aktiv i partiet. Det viktiga är att man delar de grundläggande värderingarna som partiet har menar Bo Rudolfsson (KD)

– Många har liksom idén att man måste köpa hundra procent av vad partiet står för och så är det ju inte. Till och med jag håller inte med om allt som Kristdemokraterna står för. Det viktiga är att man har ett intresse i frågan och skulle vilja vara med och till exempel utveckla skolan i Laxå kommun till en av Sveriges bästa skolor.

Ser ett fortsatt samarbete

Kristdemokraterna har tidigare samarbetat med Miljöpartiet och Centerpartiet och det samarbetet vill Rudolfsson hålla fast vid.

– Jag räknar med att det fortsätter, egentligen utan några större förändringar. Det kanske kommer in några fler Kristdemokrater i några fler nämnder, men de platserna tar vi ofta ifrån socialdemokraterna, säger Rudolfsson.

Kristdemokraterna stod nästan för en fördubbling av rösterna i årets val. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet