SPES anhöriggrupp i Enköping Foto: SVT

Efter självmordet blev anhöriggrupp livlinan

Uppdaterad
Publicerad

1.500 personer förlorade en familjemedlem, släkting eller nära vän i självmord i vårt område förra året. Men trots behovet råder det brist på stöd för de anhöriga.

Nästan 700 personer i Örebro och 800 hundra personer i Västmanland förlorade en anhörig i självmord i fjol. Men trots det finns ingen lokal avdelning av SPES, riksorganisationen för suicidprevention och efterlevandes stöd, här.

– När polisen kom hem till oss på morgonen och berättade att Kristoffer var död, jag trodde inte att jag skulle överleva det, berättar Inger Gustafsson som själv startade upp SPES anhöriggrupp i Enköping efter att hennes son tagit sitt liv. Jag kände sån chock, hela min kropp höll på att ramla ihop.

20.000 anhöriga drabbade

Och jag som själv förlorat en kompis i självmord förstår vad hon menar och vad de har gått igenom. Människorna jag sitter med runt fikabordet på anhörigcentrum i Enköping. Maktlösheten, frågorna och kanske som i mitt fall även skuldkänslorna. Flera är föräldrar vars barn tagit sitt liv, jag förlorade en nära vän.

Anhörigorganisationen SPES, Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, uppskattar att det finns mellan 10 och 15 anhöriga, släkt och vänner, runt varje självmordsoffer. Förra året tog 1.600 svenskar sitt liv, vilket att betyder att runt 20.000 svenskar förlorade en anhörig i självmord i förra året.

”Man vet inte hur man ska överleva”

I vårt område drabbades alltså runt 1500 anhöriga i vårt område, där Inger tidigare, i Västerås, försökt få igång en anhöriggrupp. Inger vet inte varför det inte fungerat men menar att det krävs både intresse och ork, om man ska klara av och driva en anhöriggrupp samtidigt som man själv är drabbad. För Inger själv och flera andra i gruppen har SPES varit livlinan.

– När man är nydrabbad vet man inte hur man ska överleva, men tack vare anhöriggruppen har jag klarat mig, även om jag alltså inte trodde det ett tag, avslutar Inger Gustafsson.

SPES
Hemsidan för Riksförbundet för sucicid prevention och efterlevandes stöd. För anhöriga och närstående till någon som tagit sitt liv.
Telefon: 08-34 16 74 eller jour 08-34 58 73

Självmordsupplysningen
Hemsida där det det också finns telefonnummer till volontärer som du kan prata med. Chattar också regelbundet.
Föräldratelefon: 020-85 20 00 vardagar 10-15
Äldretelefon: 020-22 22 33 vardagar 10-15

Psykiatrin Örebro
Hemsida för psykiatrisk verksamhet inom Örebro län.
Akuttelefon 019-602 56 00 Jourmottagning

Hemsida med information om psykiatrin för barn och unga vuxna i Örebro.
Akuttelefon för barn 0-17 år 019-602 57 00 (måndag-fredag 08.00-16.30)
Akuttelefon för unga vuxna 18-24 år 019-602 56 00

Psykiatrin Västmanland
Hemsida för psykiatrisk verksamhet inom Västmanlands län
Telefon Psykiatriska jourmottagningen 021-17 37 15

Hemsida med information om psykiatrin för barn och unga vuxna i Västmanland
Jourtelefon varje dag efter 16:00 för hela länet 021 – 17 57 87

UMO
Ungdomsmottagningen på nätet. Klicka dig vidare till din närmaste!

Tjejjouren
Hemsida för landets alla tjejjourer. Klicka dig vidare till din närmaste!

Jourhavande medmänniska
Jourtelefon som har öppet nattetid varje vardag i veckan De som svarar är inte professionella kuratorer utan vanliga medmänniskor.
Telefon: 08-702 16 80

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tvärsnytt granskar psykiatrin

Mer i ämnet