”Psykiatrin pallar inte starka föräldrar”

Uppdaterad
Publicerad

Bättre kontakt med de anhöriga hade kunnat rädda liv. Det visar psykiatrins granskning av vården av patienter som tog sitt liv förra året.

Självmorden har ökat i länet och ökar även bland psykiatrins patienter. När de gått tillbaka och tittat på fallen har de sett att en bättre anhörigkontakt hade kunnat göra skillnad i vissa av fallen. Unni Wiig Sandberg och Per-Håkan Sandberg vårdade sin schizofrena son från och till i åtta år. De känner igen sig i det, de tycker inte att de blev tagna på allvar som föräldrar i kontakten med psykiatrin.

– Vi hade behövt att de hade behandlat oss som om vi hade något att komma med – att de lyssnade på oss som tänkade människor, säger Unni Wiig Sandberg.

Per-Håkan Sandberg fyller i:

– Vi kunde i alla fall Patrik. Vi hade levt i 15 år med honom och visste vilka hans styrkor och svagheter var.

Anhörigstöd omdiskuterat

Nu har psykiatrin lyft frågan om bättre anhörigstöd, men det är inte enkelt, anser chefen för psykiatrin, Solveig Landquist.

– Det är ju lite problematisk för ibland vill ju inte patienten att de anhöriga ska bli involverade och vi får inte göra det bakom deras rygg. Men att vi ska försöka mer att bli bättre på det här är en slutsats från vår analys.

Men för Unni och Per-Håkan gick det så långt att de kände sig motarbetade.

– Psykiatrin pallar inte att man är starka föräldrar, det är vår känsla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tvärsnytt granskar psykiatrin

Mer i ämnet