Karlskoga. Foto: SVT

Efter skräckväldet – nu ska alla gruppboenden granskas

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan har SVT Nyheter Örebro rapporterat om missförhållanden på ett gruppboende för personer med funktionsnedsättningar i Karlskoga. Reaktionerna har varit många och starka, och nu ska Karlskoga kommun granska alla sina boenden.

Delar av personalen på det kommunala boendet i Karlskoga ska enligt handlingar från kommunen ha begränsat de boendes rörlighet genom att tvinga dem att sitta inne på sina rum.

De boende ska även ha utsatts för verbala kräkningar och fysiska represalier om de till exempel inte åt upp sin mat.

Skräckvälde på gruppboende

Satt in boendes pengar på sitt eget kontokort

Dessutom har delar av de boendes pengar satts in på ett privat ICA-kort som tillhörande en i personalen. På så vis har delar av personalen kunnat tillgodogöra sig bonuscheckar – som egentligen borde tillkomma de boende, eftersom att det är deras pengar som använts.

Flera år av missförhållanden

De här missförhållandena ska enligt anmälan ha pågått i flera år innan några i personalen till sist fick nog och slog larm.

– Vi ska genomlysa alla verksamheter för att detta inte ska ske igen på något annat ställe, säger kommunstyrelsens ordförande Sven Olof Axelsson (S).

Uppmaningen: ”Sök annat jobb”

Han förstår att de som drabbats mått mycket dåligt och beklagar det inträffade.

– Vi vill inte ha sådant här i vår verksamhet. De som jobbar så här i vården delar inte vår värdegrund och skulle kanske söka sig ett annat jobb tycker jag, säger han.

Kommunen har inte polisanmält

Karlskoga kommun har valt att inte polisanmäla någon av händelserna på gruppboendet.

– Vi vill vänta på svar från IVO innan vi tar ställning till hur vi gör med polisanmälan, sa Unni Johansson som är områdeschef på socialförvaltningen till SVT tidigare i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräckvälde på gruppboende

Mer i ämnet