Efter att det stod klart att BB i Karlskoga stänger även denna sommaren valde barnsmorskan Eva Morsing att säga upp sig. Foto: Axel Brantemo

Efter stängningsbeslutet – Eva Morsing sa upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det stod klart att förlossningsavdelningen vid Karlskoga lasarett kommer att vara sommarstängt även i år har flera barnmorskor valt att säga upp sig. En av dem är Eva Morsing.

– Jag tycker inte att det är schysst mot vare sig personal eller patienter att man gör så här, säger hon.

Förra året stängde avdelning Q, kvinnohälsoavdelningen, på Karlskoga lasarett över sommaren. Istället flyttades både personal och patienter till Universitetssjukhuset i Örebro. Efter att det blev klart att det blir samma lösning även i år har sammanlagt fyra ur personalen på avdelningen sagt upp sig.

– När stängningsbeslutet kom förra sommaren var jag väldigt nere på grund av det. Jag satt hos landstingspsykologen och pratade timme in och timme ut, säger Eva Morsing.

BB i Karlskoga

Läs mer: Sommarstängt BB skapar oro

”Hoppas det är sista gången”

Då fick hon rådet att fundera och bestämma sig för hur hon skulle göra om det blev samma lösning igen.

– Jag bestämde mig att för att blir det en gång till, då slutar jag. Det är tre till som sagt upp sig på grund av den här situationen och det är inte omöjligt att det blir fler. Jag hoppas att det här är absolut sista gången som det här händer, säger Eva Morsing.

– Rent arbetsmässigt var alla professionella och skötte sitt jobb, det säger jag inget om. Patienterna blev omhändertagna, men dels är det mer stress och fler patienter, samtidigt som jag vet att vi kan bedriva en annan vård här i Karlskoga, säger hon.

SVT Play: Se hela inslaget här

Viktig verksamhet

Förutom själva förlossningsverksamheten arbetar avdelning Q även med gynekologi och vård i livets slutskede.

– Det är viktigt att komma ihåg och jag tycker att det är jätteviktigt att kvinnor även i den här delen av länet har nära tillgång till den typen av vård, säger Eva Morsing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Karlskoga

Mer i ämnet