Avdelning Q i Karlskoga kommer att vara sommarstängt även denna sommar. Foto: Axel Brantemo

Sommarstängt BB skapar oro

Uppdaterad
Publicerad

Även i år kommer förlossningsenheten på Karlskoga lasarett att vara stängd över sommaren. Något som oroar både personal och blivande föräldrar.

– Det tar nästan en timme att åka in till USÖ och det här är mitt tredje barn. Det kan gå ganska snabbt, säger Anna Nordkvist, från Degerfors.

Anna Nordkvist från Degerfors är gravid med sitt tredje barn och hon är kritisk till beslutet att stänga avdelningen även den här sommaren.

– Om man ska behöva åka ända till USÖ kan det hända att vissa mammor tänker två eller tre gånger innan de ger sig ut. Då väntar man och sen är det kanske försent, säger hon.

BB i Karlskoga
”Det kan hända att vissa mammor tänker två eller tre gånger innan de ger sig ut på vägarna.” Foto: Axel Brantemo

Läs mer: Efter stängningsbeslutet – Eva Morsing sa upp sig

Oro bland personalen

Det var förra våren som beslutet att stänga förlossningsenheten på Karlskoga lasarett togs första gången. Beslutet väckte ramaskri både bland personal och i samhället. En namninsamling med över 2000 namn lämnades in och flera blivande föräldrar var oroliga. Även i år finns en oro bland personalen på avdelningen.

– Jag tycker det är förfärligt. Jag vill inte byta arbetsplats. Vi blir fösta fram och tillbaka och jag vill vara kvar här, säger Britt Larsson barnmorska på avdelning Q.

Kommer arbeta på USÖ

Personalen på avdelningen kommer att arbeta på USÖ över sommaren, precis som i fjol. Ett beslut som upprör personalen.

SVT Play: Se hela inslaget här

– Jag är inte helt förvånad men jag blir ledsen, för jag tycker inte att man har lyssnat på de signaler som kommit fram i utvärderingen av förra sommaren, säger Anneli Ringbäck, barnmorska vid avdelningen.

”Det är klart att det finns en jättestor oro”- Anneli Ringbäck Foto: Axel Brantemo

”Finns en jättestor oro”

Dessutom finns en oro att den nu tillfälliga lösningen kan komma att bli permanent längre fram.

– Det är klart att det finns en jättestor oro. Det har vi tyvärr sett på flera andra håll i Sverige att man lägger ner de mindre enheterna och centraliserar. Det sker på bekostnad av kvinnorna, säger Anneli Ringbäck.

”Handlar om patientsäkerheten”

Från politiskt håll menar man att beslutet fattats utifrån ett patientperspektiv.

”Det handlar om patientsäkerhet”- Karin Sundin (S) Foto: Axel Brantemo

– Det här handlar om patientsäkerheten och hur vi tar emot de patienter vi har på bästa möjliga sätt. Vi gör bedömningen att i en tid när vi inte har tillräckligt med personal är det bättre att samordna verksamheten på ett ställe för att efter sommaren åter öppna avdelningen i Karlskoga och återgå till ett normalläge, säger Karin Sundin (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvården i Örebro län.

Ser ni några risker med att stänga avdelningen i år igen?

– Vi ser egentligen inga risker med det här beslutet. Vi har den beredskap som vi behöver för att möta dem som behöver vård i Örebro och i riktigt akuta situationer finns det ambulansvård att skicka ut. Vi hoppas att det här ska gå på ett bra sätt, säger Karin Sundin (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Karlskoga

Mer i ämnet