Markus Liljenroth är upphandlingschef i Region Örebro län. Foto: SVT

Efter SVTs granskning om munskydden – ska inte finnas i regionens sjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har reportage från SVTs Uppdrag granskning visat på att munskydd som tillverkats under misstänkt tvångsarbete i Kina levererats till svenska regioner och kommuner. Efter att ha tittat närmare på det här så säger nu Region Örebro län att dessa munskydd inte har levererats till och använts i Örebro län.

Markus Liljenroth är upphandlingschef i Region Örebro län och han berättar att Nationella kansliet, som arbetar för hållbar upphandling i Sverige, jobbat med den här frågan under en tid.

Inköp som görs till Region Örebro län sker via den regionöverskridande varuförsörjningsnämnden och därigenom via Apotekstjänst. Efter Uppdrag gransknings reportage har Region Örebro län tittat närmare på de leverantörer man har och meddelar att munskydden som används här inte ska komma från den kritiserade fabriken Hubei Haixin Protective Products i regionen Xinjiang i nordvästra Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet