Skådespelaren och teaterpedagogen Mohammad Arvan. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Vill fortsätta lära ut schysst raggning

Publicerad

32-åriga Mohammad Arvans initiativ att lära ensamkommande killar att ta kontakt och ragga tjejer på ett schysst sätt fick enorm spridning i media.
– Det är jättebra att ämnet diskuteras. Nu vill jag fortsätta.

Det var i höstas som Mohammad blev tillfrågad av ett gäng ensamkommande killar från Afghanistan om hur man får kontakt med tjejer i Sverige. Det blev fröet till en idé.

Mohammad tog med ungdomarna till teateravdelningen på Tegelbruket i Örebro. Genom rollspel ville han visa hur man på ett respektfullt sätt kan få kontakt med det motsatta könet.

När SVT Örebro rapporterade om kursen var det många som reagerade – både positivt och negativt. Trots det har Mohammad aldrig tvekat inför att fortsätta.

Läs också: ”Så fort man talar om unga och sex börjar många moralisera”

”Noll våldtäkter och tafsande”

Målet har hela tiden varit glasklart. Många av de ensamkommande killarna har aldrig tidigare haft någon kontakt med det kvinnliga könet,Mohammad vill därför lära ut svenska värderingar och sociala koder för att underlätta för dem. Men det finns också ett bredare perspektiv.

– Min målsättning är att ingen tjej ska bli våldtagen eller tafsad på. Det är männen som är problemet och därför är de bra att lära dem vad som är rätt och vad som är fel, säger Mohammad.

Vill tona ner

Hans projekt med att lära ut hur killar på ett respektfullt sätt får kontakt med tjejer har avslutats efter några veckors tid.

– En kurs kan ju inte pågå hur länge som helst. Nu har de fått öva lite och nu måste de testa själva, säger Mohammad.

Han har ock ett starkt sug efter att fortsätta. Hans uppdragsgivare, Sensus, har dock valt att avvakta med besked om det kommer ske något samarbete gällande idén. De tillägger att de vill tona ner det här lite för att inte göda vissa värderingar och krafter i samhällsdebatten.

– Om Tegelbruket har resurser att anställa mig gör jag det hos dem. Om inte fortsätter jag i egen regi. Och det kommer inte bara vara för ensamkommande utan även för svenskar, säger han.

Mohammad tillägger att det också finns planer på att lära transpersoner och homosexuella samma sak, förutsatt att det finns intresse. Men det slutar inte där.

Kan kontakta Bert Karlsson

– Jag har tagit kontaktat med ett filmbolag här i Örebro som vill samarbeta med mig i att göra en informationsfilm som ska användas i utbildningssyfte. Om inte Migrationsverket eller någon annan vill ha den kommer jag lägga upp den på Youtube, säger han.

Det finns också funderingar på att ta kontakt med entreprenören Bert Karlsson för att undersöka om det finns något intresse för samarbete där.

– Han har ju en del flyktingboenden. Jag kanske kan åka dit och konsultera och visa upp min film för de boende, säger han.

När du fortsätter med de här kurserna, kommer du även att ta upp tjejers rättigheter att leva som de vill, oavsett vilken bakgrund de har?

– Det är en bra fråga. Killarna har inte ställt den frågan till mig och nu är ju det här slut. Men när jag fortsätter i höst så kommer jag ta upp det med dem, säger svarar Mohammad.

Se hela inslaget på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ragga schysst

Mer i ämnet