Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Lange är biträdande smittskyddsläkare i Region Örebro län. Foto: Beatrice Emmerik/SVT, Johan Nilsson/TT

Efter utökade provtagningen – få testas positivt för covid-19 i länet

Uppdaterad
Publicerad
Bara mellan fyra och fem procent av de covidprover som nu analyseras i Örebro län är positiva. Samtidigt har trycket på sjukvården lättat något.
– Det mesta talar för att vi har en minskad smittspridning i samhället, säger Anna Lange som är biträdande smittskyddsläkare i Region Örebro län.

I förra veckan breddade Regionen provtagningen. Nu kan personer i allmänheten som har symtom själva boka tid för provtagning, eller ta ett antikroppstest.

Regionen har möjlighet att testa cirka 1 800 personer i veckan för att se om de har en pågående infektion. Och även om fler prover nu analyseras, är det bara ett par procent av proverna som är positiva.

Fler testades positivt i april

Innan provtagningen utökades till att inkludera allmänheten testades vårdpersonal och personer i samhällsviktig verksamhet för covid-19.

– Om man jämför med när det var som mest i slutet av april, då var bortåt 20-25 procent av proverna positiva. Det var en annan grupp som provtogs, men nu ser vi att ungefär fyra till fem procent av alla prover som analyseras är positiva, säger smittskyddsläkaren Anna Lange.

Hör henne berätta mer om smittspridningen och vårdläget i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet