Foto: Johan Nilsson/TT

Stort intresse för covidtester i Region Örebro

Uppdaterad
Publicerad
Intresset för att ta ett så kallat antikroppstest har varit stort i Region Örebro län. Tider för provtagning släpptes för två veckor och de är uppbokade. Även intresset för test som visar om man har en pågende covid-19 infektion har varit stort.

När det gäller antikroppstest, som visar om personen har haft coronaviruset och utvecklat antikroppar, har Region Örebro län möjlighet att kontrollera 800-850 patienter i länet i veckan.

– Nu är tiderna bokade i två veckor framåt. Det är en provtagning som det inte är så bråttom med, det är friska personer som vill veta om man varit sjuk, säger Lena Adolfsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Det var i onsdags i förra veckan som covidprovtagningen utökades i länet. När det gäller antikroppstesterna släpps nya tider för provtagning varje vecka och det är endast Örebro, Stockholm och Uppsala där dessa erbjuds i regionregi till allmänheten. I Örebro upplever man att efterfrågan är större än antal tider.

Förutom prover som visat om man utvecklat antikroppar, kan allmänheten ta prov som visar om man har pågående covid-19-sjukdom.

När det gäller dessa prover har regionen möjlighet att provta cirka 1 800 personer i veckan. Där har trycket varit störst i Örebro, men både i Lindesberg och Karlskoga finns det lediga tider.

– Det jag tycker är skönt är att det finns lediga tider för de som har symptom. Det känns bra tycker jag, säger Lena Adolfsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet