Nu ska toaletterna fungera som normalt igen. Foto: Anders Nord/SVT

Efter vattenkaoset – Svampen öppen igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter vattenkaoset kan man återigen besöka Örebros stora turistattraktion Svampen. På tisdagen öppnades det för allmänheten.

Sedan vattenkaoset i mitten på mars, som lamslog och förorenade vattnet för minst 100.000 örebroare, har Svampen hållits stängd för allmänheten.

Men på tisdagen, den 1 juli, var det nypremiär då vattentornet åter slog upp portarna för besök.

Avloppsläckan Örebro

– Vi har gjort ganska omfattande åtgärder. Vi har bytt ut avloppet och satt tätskikt på reservoaren, så nu känns det riktigt bra just med säkerhetsaspekterna utifrån avloppet, säger Leif Rehnberg, verksamhetschef vatten och avlopp Örebro kommuin.

Så toalettbesäken är säkra nu?

– Toalettbesöken är säkra fullt ut, ja.

Tänker ni ha fler kontroller?

– Inte som vi har bedömt det i dag, för att det är en publik anläggning. Vi vistas där regelbundet med vår personal, restaurangen har också sin bemanning där uppe. Därför bedömer jag att vi inte gör utökade kontroller.

Utsikten skyms av ett fult staket, vad tänker ni göra åt det?

– Tanken är att glasa in själva utsiktsdelen och det jobbet är beställt men inte utfört . Arbetet kommer att gå igång i sommar och höst, säger Leif Rehnberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avloppsläckan Örebro

Mer i ämnet