Örebro kommun slipper skadestånd för avloppsläckan

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har inte brustit i säkerheten när det gäller vattenläckan i Svampen enligt tekniska nämnden. Därmed riskerar inte kommunen att få betala skadestånd.

Tekniska nämnden i Örebro kommun beslutade i dag att gå på tekniska förvaltningens förslag till beslut att kommunen har uppfyllt ”skäliga anspråk på säkerhet” när det gäller föroreningen av dricksvattnet som inträffade vid vattenläckan i Svampen. Det innebär att kommunen inte har skyldighet att ersätta dem som begärt skadestånd.

Dåligt tätat

Det var i mitten av mars som avloppsvattnet från en restaurangtoalett i vattentornet Svampen i Örebro rann ner i reservoaren som förser hela kommunen med vatten. Ett dåligt tätat avloppsrör i kombination med en spricka i betongen var det som låg bakom läckan.

Avloppsläckan Örebro

Drygt 100.000 boende uppmanades att koka sitt vatten under flera dagar. Läckan drabbade även företag ekonomiskt, eftersom att de tvingades stoppa sin produktion helt eller få vatten från annat håll.

Öppnas inom kort

Om utredningen visat att kommunen hade gjort fel skulle drabbade företag kunna få skadestånd från kommunen.

Svampen har varit stängd sedan avloppsläckan. Ansvariga politiker räknar med att tornet kan öppnas igen den 1 juli.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avloppsläckan Örebro

Mer i ämnet