Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efterlyst serievåldtäktsman gripen i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Den man som varit eftersökt misstänkt för fyra grova våldtäkter har gripits av polis i Thailand. Mannen är tidigare dömd för flera grova sexualbrott.

– Det är bekräftat att han är omhändertagen av polis. De tog honom på flyplatsen i Bangkok, säger Jonas Rydén, chef för Örebropolisens enhet för grova brott.

Mannen är vid två tidigare tillfällen dömd till långa fängelsestraff för grova sexualbrott. Han har vid upprepade tillfällen utsatt kvinnor för utdragna och synnerligen våldsamma våldtäkter.

LÄS MER: Serievåldtäktsman på fri fot

Tidigare dömd

Mannen är vid två tidigare tillfällen dömd till långa fängelsestraff för grova sexualbrott. Han har vid upprepade tillfällen utsatt kvinnor för utdragna och synnerligen våldsamma våldtäkter.

Jonas Lennestål, psykolog på kriminalvården och expert på sexuellt våld, beskriver honom som väldigt farlig och berättar att risken för att han ska återfalla till att begå sexualbrott har bedömts som hög. Trots det var mannen frigiven och han misstänks nu för fyra fall av grov våldtäkt.

– Det är väl klart att någonstans finns det en brist i systemet. Det behövs ett samarbete mellan många olika instanser. Jag tycker att det borde finnas mer eftervård med fler insatser, säger Jonas Lennestål.

Fyra nya fall

Han misstänks nu för fyra fall av våldtäkt. Våldtäkterna ska ha skett under maj månad, på flera olika platser, bland annat i trakten kring Örebro.

LÄS MER: Åklagaren: Serievåldstäktsmannen kontaktade nytt offer

Mannen söktes inledningsvis i Sverige. Han har en tatuering med texten ”Blessed” över ena ögat och när polisens spaningar i Sverige inte gav resultat utökades sökandet till utlandet.

– Det här är ett lagarbete. Vi på polisen och åklagarkammaren i Örebro har arbetat tillsammans med Noa, det är de som har kontakter i utlandet, säger Jonas Rydén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt serievåldtäktsman

Mer i ämnet