Foto: Naina Helén Jåma/TT

Efter sju månaders avstängning – Askersundselever får komma tillbaka till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT får de två pojkarna i Askersund som inte fått återvända till sin ordinarie skola sedan november förra året komma tillbaka till starten av höstterminen.

Det var efter ett misstänkt hot mot skolan i november förra året som rektorn beslutade att eleverna inte fick gå kvar.

Föräldrarna överklagade beslutet men Askersunds kommun stod på sig och försökte tvinga eleverna att börja på skolor i andra kommuner. Någon annan högstadieskola finns nämligen inte i kommunen.

Tvångsförflyttning av elever i Askersund

Följer myndigheters beslut

Skolväsendets överklagandenämnd är den myndighet dit missnöjda kan överklaga beslut som fattas av skolan.

De gav Askersunds kommun bakläxa och beslutade att kommunen var tvungen att låta eleverna gå i skolan i den kommun de bor i. Och nu ska Askersund följa myndighetens beslut och låta dem återvända till skolan.

Fler utredningar av kommunens agerande

Under tiden har eleverna fått alternativ undervisning utanför skolan. Skolinspektionen utreder just nu hur väl den alternativa undervisningen följt skollagens regler som säger att den ska vara så lik ordinarie undervisning som möjligt.

SVT Örebro har sökt ansvariga politiker som svarar att de inte kommenterar det aktuella ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvångsförflyttning av elever i Askersund

Mer i ämnet