Foto: SVT

Entusiaster med gigantisk samling retrospel

Uppdaterad
Publicerad

Örebrobaserade bloggen Gaminggrannar blev utsedd till årets tv-spelsblogg 2015. Bakom framgångarna finns 30 år av intresse och en ständigt växande samling.

Sedan 2010 har Andreas Karlsson, David Boström och Emelie Karlsson skrivit texter och spelat in videor kring sitt stora intresse: tv-spel.

Med åren har både fans och tittare ökat till antalet: numera får klippen i regel flera tusen visningar.

Entusiasterna – SVT Örebro

– Jag tror att fantasin blivit bättre med tiden; det har blivit musikvideos, spelsamlarreportage och vi har också börjat åka i väg på olika evenemang, säger David Boström.

– En gång gjorde vi en workoutvideo där vi stod utklädda som karaktärer i ett spel. Det blev till och med så att de som gjort spelet länkade till oss så att hela världen kunde se och skratta åt hur dåliga vi var, säger Andreas Karlsson.

Mest 80- och 90-tal

Bloggen drivs som ett fritidsprojekt och lägger fokus på kulturen kring spelsamlande. I trions egna samlingar ingår flera tusen titlar, där en betydande del är från 80- och 90-talen.

– Vi har köpt spel aktivt sedan innan år 2000. Spel som vi har haft sedan vi var små har vi kvar i dag, och varje månad släpps det nya spel. Det är inte konstigt att man har mycket om man köpt på sig i 20 år, säger Andreas Karlsson.

Varför är just retrospel så intressanta?

– Det är främst att spela ihop tycker jag, det är där det kommer till sin sanna glädje. Vi sitter tillsammans och har kul en kväll, liksom. Gamla spel är också väldigt lätta att ta till sig, det är höger, vänster, hoppa och spring typ, säger David Boström.

Vill du se en längre intervju med spelentusiasterna? Klicka här!

Det här är #Entusiasterna

I vår serie #Entusiasterna berättar på SVT Nyheter Örebro om människor med brinnande intressen. Vi vill rapportera om engagemang, drivkraft och eventuella nörderier.

Känner du någon som är en äkta entusiast? Eller brinner du själv för något? Kontakta oss!

Sök upp ”SVT Nyheter Örebro” på sociala medier, eller mejla en rad till orebro@svt.se. Det går även bra att ringa på 019-35 35 35.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Entusiasterna – SVT Örebro

Mer i ämnet