Insändaren i Nerikes Allehanda undertecknades anonymt. Foto: SVT

Enhetschef i Lindesberg åtalas för brott

Publicerad

Efter att ha försökt att ta reda på vem i personalen som låg bakom en insändare i Nerikes Allehanda åtalas nu en enhetschef i Lindesberg för brott mot efterforskningsförbudet.

Den anonyma insändaren i Nerikes Allehanda handlade om de bristande resurserna för personliga assistenter i Lindesbergs kommun.

Efter att den publicerats ska enhetschefen för funktionsstöd i Lindesbergs kommun enligt åtalet ha ställt frågor till flera anställda på kommunen för att reda ut vem som skrivit klagomålen. Sen tvingade enhetschefen en anställd att erkänna att hon skrivit insändaren. Därefter kallades den anställde till ett möte med henne och med socialförvaltningens chef.

Nerikes Allehandas ansvariga utgivare Katrin Säfström svarade med att anmäla kommunen till JK och JO, för brott mot tryckfrihetsförordningen och JK väljer nu alltså att åtala chefen för brott mot mot efterforskningsförbudet eftersom man anser att den anställdes rätt till anonymitet har åsidosatts.

Om enhetschefen fälls kan straffet bli böter eller fängelse i högst ett år. Den anställde begör 7.000 kronor i ersättning för kränkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

JK-anmälan mot Lindesberg

Mer i ämnet