Handslag framför Ericssons fabrik Foto: SVT

Ericssonanställda skapar ny framtid

Publicerad

Ericssonanställda drar igång egen mässa med sikte på nya jobb. ”Vi ville ta framtiden i egna händer och göra något positivt för våra kollegor” säger Magnus Ahlström, en av initiativtagarna. Jobb-och utbildningsmässan hålls imorgon, fredag, i Ericssons lokaler i Kumla och finansieras av företaget.

När beskedet om Ericssons kraftiga nedskärningar i Sverige kom började avdelningscheferna Magnus Ahlström och Stefan Tidholm fundera på vad de kunde göra för sina kollegor.

I genomsnitt har de som idag jobbar på fabriken i Kumla varit anställda i cirka 20 år och orten var en av de stora förlorarna när varslet kom.

– Vi såg en win-win-situation. En sån här mässa skulle ju hjälpa företag i regionen att snabbt hitta kompetent personal och förhoppningsvis hittar våra kollegor ett nytt jobb, säger Stefan Tidholm, mässarrangör.

Gensvaret från företag och utbildningar i Örebro län har varit stort. Totalt kommer 90 företag och olika typer av utbildningar, som till exempel Örebro universitet och Vuxenskolan till mässan. Det som började som en idé växte och har engagerat ett 40-tal Ericssonanställda för att ro allt i hamn.

– Vi har fått fantastisk respons både från kollegor och företag. Mer än vad vi kunnat förvänta oss och det skapar framtidstro. Vi har till och med varit tvungna att tacka nej till ett tiotal företag som ville komma. Vi får helt enkelt inte plats, säger Magnus Ahlström, mässarrangör.

– Huvuddelen av företagen kommer från Örebroregionen, men en del kommer från andra delar av Mellansverige. Det ska bli spännande och se hur det går. Vi har sett att viljan att omskola sig är ganska hög och det kommer ju inte bara hit företag, utan också folk från till exempel lärar- lok- och vårdutbildningar, Stefan Tidholm, mässarrangör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet