Foto: Mikael Åberg / SVT

Ett år efter drunkningsolyckan som fick polisen att ryta till

Uppdaterad
Publicerad

Det började som en tragisk drunkningsolycka där en pojke miste livet. Men det blev också en händelse som fick stor spridning, i och med diskussionen om hur människor beter sig vid olycksplatser.

Strax efter klockan 17 lördagen den 2 juni 2018 kom ett larm om ett drunkningstillbud på badplatsen vid Degernäs camping utanför Degerfors. Pojken hade kommit under vattenytan på väg till eller från en flytbrygga, och trots hans kompisars och räddningstjänstens insatser gick hans liv inte att rädda.

Även polisen fanns på platsen, och polisinspektören Johan Spånbo reagerade på vad han såg.

– Självklart var det flera personer som hjälpte till men det var även personer som faktiskt stod i vägen för räddningsarbetet, berättade han senare.

– Vissa reagerade jag framförallt mot, de som filmade händelsen, en människas dödskamp, de som lyfte upp sina barn så att de skulle se bättre.

När insatsen var avslutade kände han ett behov att skriva av sig, och han publicerade ett inlägg på polisens Facebook-sida där han var mycket kritisk till hur flera människor betett sig.

Inlägget fick stor spridning, så stor spridning att det blev det inlägg på Facebook som under 2018 blev näst mest läst, delat och kommenterat. Det ledde också till en debatt och krav på förbud mot att filma olyckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Drunkningsolycka i Degerfors filmades av badgäster

Mer i ämnet