Visa alla (2)

Ett år sedan mordet på 45-åringen – utredningen fortsätter

Publicerad

För ett år sedan försvann en 45-årig kvinna från sitt hem i Örebro för att hittas mördad nära sitt hem några dagar senare. Trots att åklagaren tidigt fattade misstankar mot en man, så har fallet ännu inte lösts.
– Vi arbetar på, på samma sätt som tidigare, säger kammaråklagare Åsa Hiding.

Brottsutredningen kring den mördade 45-åriga kvinnan kritiserades redan från start – såväl utifrån som i polisens egna led.

Kort efter att utredningen kommit igång petades spaningsledaren Peter Springare och ytterligare en chef efter intern kritik för vilka utredningsinsatser som sattes in då kvinnan rapporterats som försvunnen.

”Oerhört komplex utredning”

Efter den skakiga starten är åklagare Åsa Hiding medveten om att många nu ställer frågor om vad som har hänt under det senaste året då det har varit väldigt tyst utåt kring utredningen.

– Jag förstår att man undrar vad vi har gjort under hela den här tiden, men det har varit en oerhört komplex utredning, säger hon. Det är jättemycket material att analysera och det tar tid.

Åsa Hiding, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Hon berättar att det har kommit en del svar från Nationellt Forensiskt Centrum (NFC), men vill inte berätta vad det är för svar.

Anmäldes först som försvunnen

Det var någon gång under natten mellan den 14 och 15 maj 2018 som den 45-åriga kvinnan försvann från sitt hem. Först upprättades en anmälan om människorov, och polisen gick ut med kvinnans namn och bild för att försöka hitta henne.

Trots polisens sökinsatser så var det privatpersoner som flera dagar senare hittade kvinnans kropp bakom ett bullerplank, 150 meter från hennes hem.

Fortfarande en misstänkt

I juni häktades en man i 40-årsåldern för mordet, misstänkt på den lägre misstankegraden. Han släpptes på fri fot efter en vecka i häktet, men är fortfarande misstänkt för mordet.

Hittills har polisen hållit omkring 700 förhör, och utredningen fortsätter med förhoppningar om att fallet ska klaras upp.

– Det är flera personer hos polisen som jobbar heltid med ärendet, och det handlar i dag väldigt mycket om att analysera det material och den stora mängd förhör som inkommit under året, säger Åsa Hiding.

Har en bild av vad som hänt

I oktober rapporterade SVT om att nya fynd gjorts vid brottsplatsen och som skulle skickas iväg till NFC för att undersökas. Men sedan dess har det varit ganska tyst kring utredningen.

Åsa Hiding kan i nuläget inte säga när ett åtal kan komma att väckas, men förundersökningen har gett ledtrådar kring vad som hände den där natten.

– Vi har en ganska god bild av delar av händelseförloppet, men det är inget som jag kan kommentera, säger Åsa Hiding.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta mordet på Örebrokvinnan

Mer i ämnet