Forensikernas prioriteringar avgörande för mordutredning

Publicerad

En anledning till att utredningen om mordet på den 45-åriga kvinnan på väster i Örebro drar ut på tiden handlar om att provsvar ännu inte analyserats vid Nationellt forensiskt centrum, NFC. Ärenden riskerar nedprioriteras när misstänkta inte sitter häktade.
– Har man en person som är misstänkt som inte är frihetsberövad så kan det vara svårare att bli färdig med att lösa ett brott, säger Christina Hallin, pressinformatör vid polisen region Bergslagen.

Vid Nationellt forensiskt centrum i Linköping vill man inte kommentera det enskilda fallet med hänvisning till förundersökningssekretess.

Men de uppger att just mordutredningar är prioriterade och att kommunikationen med utredarna är viktig. 

– Det är dialogen mellan våra forensiker och utredningsledningen som är väldigt viktig. Det kan vara ett speciellt material, eller en speciell undersökning som skall prioriteras, säger Liselotte Nielsen Sundberg, verksamhetsexpert vid NFC.

Har begärt förtur

Kammaråklagare Åsa Hiding har begärt förtur i fallet med den mördade kvinnan för att snabbare kunna få provsvar.

– Det finns ju ingen frihetsberövad i ärendet och det gör ju att det möjligtvis får en lägre prioritet än ärenden med frihetsberövade, men jag kan bara hänvisa till dem (NFC – redsa anm) i den delen, säger hon.

Utgår från utredningens behov

På den generella frågan om så kan ske när det kommer till NFC:s prioriteringar i ärendehanteringen svarar de:

– I den enskilda dialogen kan det alltid påverkas att man får en prioritet i det ärendet, det beror ju på vilka behov som utredningsledningen har, säger Liselotte Nielsen Sundberg.

För polisens del är bland annat svaren från NFC en viktig pusselbit.

– Vi vill ju så snart det går få in den här informationen så att vi kan redovisa den här utredningen, säger Christina Hallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta mordet på Örebrokvinnan

Mer i ämnet