Olga Persson, förbundssekreterare i Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR) Foto: SKR

”Ett svek mot våldsutsatta”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR) kräver nu att bidrag i form av skattemedel dras in för föreningen Khatoon som driver Tehusets verksamhet.

– Det finns en naivitet hos många gällande verksamheter som vänder sig till särskilt utsatta personer. Khatoon bör inte få ytterligare skattemedel för att möta våldsutsatta kvinnor, anser SKR:s förbundssekreterare Olga Persson.

Föreningen Khatoon bedriver verksamhet för kvinnor som är utsatta för hedersrelaterat förtryck. Bland annat har man Tehus för kvinnor på flera håll i landet för att erbjuda träffpunkter enbart för kvinnor.

Skandalen kring Tehusen

Under gårdagen framkom det att VD:n för Tehusen, Kjell Fors som också är gift med Soheila Fors som grundat föreningen, ska ha skrivit ett brev till en pastor och beskrivit hur man ska gå till väga för att etablera Tehuset på en ny ort. Med liknelsen en trojansk häst Tehuset ska etableras, söka finansiellt stöd med som slutgiltigt mål att döpa de muslimska kvinnor som söker stöd.

– Har föreningen en religiös eller partipolitisk koppling måste man vara extra tydlig med det till den som söker stöd och hjälp, menar SKR:s förbundssekreterare Olga Persson. Det behövs också en diskussion kring vad som menas när idéburna organisationer säger att de är partipolitiskt och religiöst obundna.

Kjell Fors är inte längre VD för Tehusen och Soheila Fors som är grundare säger att hon är mycket besviken på sin man och att hon inte känt till innehållet i mejlet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen kring Tehusen

Mer i ämnet