Tehuset i Jönköping. Foto: SVT

Tehuset i Jönköping krävs inte på återbetalning

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen kommer inte att återkräva de medel som betalats ut till Tehuset i Jönköping, trots de avslöjanden som gjort om verksamheten.

Tidigare i maj läckte ett brev ut, skrivet av organisationen Tehusets grundare Kjell Fors. I brevet beskrivs verksamheten som ett sätt att konvertera muslimska kvinnor till kristendomen.

Trots att Kjell Fors, som också är pastor, bedyrade att brevet aldrig skickats till någon blev kritiken hård och han lämnade snabbt sin post som vd och ordförande för organisationen.

Skandalen kring Tehusen

Krävs starka skäl

Länsstyrelsen i Jönköping har nu granskat ärendet. Enligt Karin Hermansson, avdelningschef på utvecklingsavdelningen på länsstyrelsen, finns det inte juridisk grund att dra tillbaka det redan utbetalade stödet på 100 000 kronor.

– För att en myndighet ska kunna dra in ett beviljat bidrag krävs det väldigt starka skäl. Vi bedömer inte att detta fall är så allvarligt att dessa starka skäl uppnås, säger hon till SVT.

Stöd på 250 000

Att Kjell Fors har lämnat organisationen har tagits med i bedömningen. Föreningen ska dock inom kort skicka in en delredovisning av verksamheten. I samband med detta kommer länsstyrelsen att fatta beslut om utbetalning av resterande medel.

Totalt rör det sig om 250 000 kronor i stöd från länsstyrelsen, varav 100 000 alltså redan är utbetalat. Även landstinget, som stöttat verksamheten med en liknande summa, genomför nu en granskning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen kring Tehusen

Mer i ämnet